PlusGalerie

Bray exposeert dan maar aan de gevel van de broedplaats

Kees Keijer
It goes for it to protect others van Kévin Bray. Beeld Kévin Bray bij galerie iso
It goes for it to protect others van Kévin Bray.Beeld Kévin Bray bij galerie iso

Zijn atelier is klein, maar staat vol verschillende materialen, technieken en gereedschappen. Een bureau met een computer en een VR-bril naast een wand vol tekeningen, in de hoek bevindt zich een 3D-printer en daarvoor liggen allerlei sculpturen van beton. Verderop staan houten reliëfs die met een CNC-machine zijn gemaakt. Op een tafel ligt een airbrush met daaronder een compressor.

Kévin Bray (1989) is niet bepaald eenkennig als het om media gaat. En daar gaat zijn werk eigenlijk ook over. De Fransman combineert verschillende technieken om vragen te stellen over de productie van die beelden zelf. Hoe beïnvloedt de vorm de inhoud van beelden, of andersom? Waar houdt het platte vlak op en begint iets ruimtelijk te worden?

Alternatieve plek

Bray heeft zijn atelier in ISO, een broedplaats aan de Isolatorweg. Een oude fabriekshal werd een paar jaar geleden volgebouwd met ateliers, met een grote open ruimte in het midden voor grote projecten of tentoonstellingen.

Aanvankelijk zou Bray daar ook iets laten zien, maar door corona is nu een alternatieve plek gevonden, aan de zijgevel van ISO. Daar is een groot doek opgehangen met een voorstelling die Bray ontwierp. Het is de bedoeling dat zijn kunstwerk It Goes for it to Protect Others de eerste wordt in een lange serie kunstwerken aan de gevel.

Dat Bray zoveel verschillende technieken gebruikt, komt eigenlijk voort uit zijn achtergrond als grafisch vormgever. “Ik probeer echt zo veel mogelijkheden uit. Ik denk dat technieken eigenlijk een verlengstuk zijn van taal en in die zin begrijp ik dat alles wat je maakt meer inzicht geeft in de tijd waarin we leven. Kunstenaars denken vaak niet zo na over het publiek, maar je gaat in zekere zin toch een discussie aan. Het publiek gebruikt al die hedendaagse tools, dus dan kun je je maar beter van deze tools bedienen.”

Bray werkt veel met virtual reality en andere driedimensionale technieken op de computer, maar hij wil zijn beelden niet zo realistisch mogelijk maken.

Palmtak

Ook in It Goes for it to Protect Others roept hij een denkbeeldige wereld op waarin dingen niet helemaal lijken te kloppen. Het ontwerp begon met een ‘gewone’ schets op papier, die vervolgens werd ingescand en op de computer werd bewerkt. De groezelige structuur van het papieroppervlak is duidelijk in het werk terug te vinden. Superrealistische effecten, zoals de weerspiegeling van bomen op een glimmend oppervlak, worden afgewisseld met hele kunstmatige dingen, zoals de palmtak rechtsonder.

Er is genoeg te ontdekken en de voorstelling zit vol verrassingen en kleine grapjes, zoals de rode punaise aan de rechterkant, waardoor de suggestie ontstaat dat het doek op de gevel is geprikt. We kunnen ook twee figuren ontwaren. “Er is iemand die zich een beetje verstopt en de ander rent weg om te gaan vechten, maar ik hou er niet van om al te veel uit te leggen.”

It Goes For It To Protect Others

Kévin Bray
Waar ISO, Isolatorweg 2
Te zien t/m 28 februari

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden