null

PlusMuziekrecensie

Branieschopper Liam Gallagher zingt nog steeds opvallend goed

Vrijdag verscheen het tweede soloalbum van voormalig Oasis-voorman Liam Gallagher, Why me? Why not. getiteld. The Beatles doen weer dankbaar dienst als inspiratiebron.

Peter Van Brummelen

In een interview met mannenblad GQ kwam Liam Gallagher afgelopen zomer te spreken over de muzikale voorkeuren van zijn kinderen. Ze houden vooral van grime, de donkere Britse rapvariant. Stormzy, Skepta, die hoek.

Maar het hoefde niet per se Brits te zijn, wist pa. Wie ze ook heel goed vinden: “WhatsApp Ricky. Je weet wel die Amerikaans gast, stijlvol, grappig, gouden tand…”

De GQ-verslaggever moest even nadenken. WhatsApp Ricky? Bedoelde Gallagher heel misschien A$AP Rocky?

“Ja, die.”

Met Liam Gallagher kun je lachen. Hij is een goede zanger ook. Maar het beeld was toch altijd ook dat hij in muzikaal opzicht veruit de mindere was van Noel, de broer met wie hij lang Oasis leidde. Noel was inderdaad altijd een betere songschrijver en kon bovendien heel aardig overweg met een gitaar.

Broedertwisten

Na heel veel en vooral ook heel heftige broederwisten knalde Britpopvlaggenschip Oasis in 2009 uit elkaar, voor altijd naar het zich liet aan zien. Noel leek, met al die muzikale kwaliteiten, de man met de meeste kans op een succesvolle post-Oasis carrière. Hij deed het ook lang veel beter, artistiek en commercieel.

Beady Eye, de groep die Liam Gallagher na Oasis oprichtte was geen lang leven beschoren. Maar twee jaar geleden verscheen van hem onder eigen naam het album As you were, waarop bleek dat die onverbeterlijke loudmouth en branieschopper muzikaal nog wel degelijk meetelde. Sterke liedjes, flitsende productie, goed gezongen: critici en publiek waren aangenaam verrast.

Nu is er Why me? Why not., zijn tweede solo-album. Gallagher liet vooraf weten dat het een ouderwets punkalbum zou worden, in de stijl van de Sex Pistols en The Stooges. Er staan best een paar stevige songs op de plaat, maar het is toch in de eerste plaats een naadloos vervolg op As you were. Zelfde soort muziek, gemaakt ook met grotendeels dezelfde mensen, onder wie sterproducer Greg Kurstin (die werkte met Adele en heel veel anderen).

Muzikaal gaat Liam Gallagher te rade bij dezelfde bronnen als waar Oasis zo dankbaar uit putte: glamrock, punk, maar boven alles The Beatles. Voor Gallagher, die hier echt opvallend goed zingt, is vooral John Lennon nog altijd een lichtend voorbeeld. De titel van zijn tweede solo-album is ook een eerbetoon aan hem. Why me? is de titel van een door John Lennon gemaakte tekening die Gallagher verwierf op een kunstveilling. Van Yoko Ono kreeg hij later een Lennontekening die Why not? heet.

Op Why me? Why not. is het meest ‘beatlesque’ nummer Now that I’ve found you. Het werd geïnspireerd door Liam Gallaghers hereniging met een buitenechtelijke dochter. Vorige week werd trouwens bekend dat Liam volgend jaar voor de derde maal in het huwelijk treedt. Nieuws was het in Engeland dat daarbij ook broer Noel welkom is. Waarom nodigt Liam zijn rivaal uit? “Omdat het moet van mijn moeder,” aldus de 46-jarige.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden