‘Brandsalarm’ wil, in de geest van Wim Brands, inspireren tot avontuurlijk lezen

Een nieuw initiatief moet de herin­nering aan dichter, journalist en ­presentator Wim Brands levend houden. Donderdag wordt Brandsalarm gelanceerd met de verkiezing van een jong talent dat een jaar lang op verschillende fora literaire inspiratie mag bieden.

Wim Brands in 2013. Beeld ANP
Wim Brands in 2013.Beeld ANP

Deze inspirator krijgt een ‘literaire strippenkaart’, waarmee hij bij instellingen waaraan Brands verbonden was activiteiten kan ontplooien. Dat gaat om onder meer Uitgeverij Po­dium, de Rietveld Academie, Omroep Human, de VPRO en Crossing Border.

Brandsalarm is een initiatief van cabaretier Micha Wertheim, journalist Ariejan Korteweg en schrijver ­Thomas Verbogt, die allen bevriend waren met de vijf jaar geleden over­­leden Brands.

Korteweg: “Maar de bedenker is ­Micha. Als jongen op de middelbare school luisterde hij altijd naar Brands’ radioprogramma De Avonden; dat bood hem toegang tot de wereld van kunst en literatuur. ­Later kreeg hij de kans daar zelf dingen uit te proberen. Daar wilde hij ­gevolg aan geven.”

Brandsalarm voorziet in een functie die nu een beetje wegvalt, zegt Korteweg. “De media moeten krapper aan doen op het gebied van de kunsten en ­boeken en daardoor zie je op televisie vooral veel mainstream. Wim was een echte inspirator; hij was zijn eigen redactie, ontdekte de boeken en deed al het voorwerk. Hij liep helemaal zijn eigen neus achterna.”

Anderen verleiden

‘Brandsalarm’ riepen collega’s volgens de overlevering als ze zagen dat Wim Brands in het pand was, op ronde om hen met ideeën te bestoken. Zo moet de ‘Brandsalarmist’ die door een jury is gekozen uit een longlist van 25 kandidaten, de rol vervullen van schakel tussen letters en lezers. Dat kan alle vormen aannemen: interviews, publicaties, blogs, vlogs, een literair café of festival.

Het gaat om een getalenteerd persoon die anderen ertoe verleidt zich te wagen aan dat avontuurlijke, onderzoekende lezen waar Brands voor stond. Korteweg: “We wilden geen prijs, want Wim was niet van de prijzen. Maar nu komen we, vijf jaar na zijn dood, met iets wat helemaal in zijn geest is.”

De eerste Brandsalarmist wordt donderdagavond in Theater Mimik in Deventer bekendgemaakt. De ­bijeenkomst is te volgen via een livestream op www.brandsalarm.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden