Bradley Manning: 'Ik ben Chelsea, ik ben een vrouw'

Bradley Manning wil voortaan als een vrouw door het leven. Manning zegt dat hij eigenlijk een vrouw is en voortaan Chelsea genoemd wil worden. Dit heeft zijn advocaat David Coombs vandaag bekendgemaakt. De militair werd gisteren tot 35 jaar cel veroordeeld voor het lekken van documenten aan WikiLeaks.

'Al sinds mijn kindertijd heb ik me altijd vrouw gevoeld. Ik wil nu zo snel mogelijk met mijn hormoonbehandeling beginnen', stelt de 25-jarige Manning in een verklaring aan de Today Show van NBC.

Nieuwe naam
Manning: 'Nu ik de volgende fase van mijn leven inga, wil ik dat iedereen weet wie ik echt ben. Ik ben Chelsea Manning, ik ben een vrouw. Ik verzoek u dan ook vanaf vandaag mijn nieuwe naam en het vrouwelijke voornaamwoord voor mij te gebruiken.' Manning vraagt om steun van aanhangers en hoopt brieven van hen te ontvangen.

Mannings advocaat hoopt dat de gevangenisdirectie van Fort Leavenworth, de legergevangenis waar Manning gevangen zit, 'doet wat goed is' en hem een hormoontherapie laat volgen. 'Zo niet zal ik alles doen wat in mijn macht ligt om hen daartoe te dwingen'.

Een woordvoerder van het leger zegt tegen Politico geen hormoonbehandelingen te verschaffen. 'Alle gevangenen worden gelijk behandeld, ongeacht rang, ras, seksuele voorkeur, wij gaan geen rekeningen betalen voor sekseveranderingen'. Volgens Politico werd in het midden gelaten of Manning de gewenste hormoonbehandelingen zou krijgen als er via andere kanalen voor betaald zou worden.

Eerder had de woordvoerder van Fort Leavenworth laten weten dat er buiten psychiatrische behandeling geen behandeling voor transseksuele gevangenen wordt geboden. 'Het leger biedt alleen psychiatrische behandelingen, wij bieden geen hormoonbehandelingen of geslachtsveranderingsoperaties aan gevangenen'.

Of Manning ook een geslachtsoperatie zal eisen, weet zijn advocaat nog niet. 'Dat aspect heb ik met haar nog niet besproken. Het is haar vooral om de hormoontherapie te doen'.

Als jongen
De publieke speculaties over Manning zijn geslachtsidentiteitscrisis dateren al van kort na zijn arrestatie in 2010. Manning besprak zijn plannen voor een sekseverandering al in chat-sessies met de biseksuele ex-hacker Adrian Lamo, die hij tevens in vertrouwen nam over het lekken van de militaire documenten. Manning zei tegen hem niet bang te zijn voor een arrestatie, maar het leek hem een ongemakkelijk idee dat er overal foto's van hem zouden verschijnen 'als jongen'. Lamo was degene die Manning aangaf bij de politie.

Ook tijdens het proces werd Mannings geslachtsidentiteitscrisis opgevoerd. Zijn advocaten presenteerde een brief van Manning aan zijn meerdere waarin hij verklaart bij het leger te zijn gegaan om van zijn gevoelens af te komen. Ook toonden zij een foto van Manning als vrouw, met een blonde pruik en make-up, die hij in 2010 naar een legerarts stuurde met de melding: 'Mijn probleem'.

Op zijn kop
De legerpsychiater verklaarde dat Manning ten tijde van het lekken van de documenten emotioneel zwak was omdat had in die tijd had besloten dat hij een vrouw wilde worden. 'Dan staat je hele wereld op zijn kop', zei de psychiater. Hij voelde zich verlaten door familie en vrienden.

Coombs benadrukte vandaag dat de stress geen excuus voor Mannings handelingen zijn. 'Ze werd gedreven door een sterk moreel kompas'.

Voor zijn arrestatie leefde Manning al enkele dagen als vrouw. Tijdens zijn detentie stuurde Manning twee brieven die hij ondertekende met de vrouwelijke naam Breanna.

Manning heeft na zijn veroordeling tot 35 jaar cel een gratieverzoek bij president Obama ingediend. Coombs zei vandaag goede hoop te hebben dat hij dit zal krijgen.

Bradley Manning. Beeld ap
Bradley Manning.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden