De erelijst

Boy van U2 is een album van jongensachtige onschuld

In deze rubriek bespreekt de muziekredactie van Het Parool een klassieker uit de geschiedenis van pop, jazz of klassieke muziek die het – zeker in deze tijden van thuisblijven – waard is opnieuw te beluisteren. Deze keer: Boy van U2.

Stefan Raatgever
null Beeld

Deze week wordt U2-zanger Bono 60 jaar. Het is tegelijk de week van het 40-jarig jubileum van de eerste officiële U2-single 11 O’Clock Tick Tock. Later in 1980 verscheen U2’s dubbelalbum Boy.

Hoogste positie in de hitlijsten 29 in Nederland, 52 in Groot-Brittannië.

Terug in de tijd Zanger Paul Hewson heeft zijn naam net in Bono veranderd, als hij begin mei 1980 20 jaar wordt. De afsluiting van zijn tienertijd moet het begin van een nieuw leven als rockster worden. U2 staat op het punt zijn eerste single bij platenlabel Island uit te brengen. Met een contract voor een debuutalbum op zak is de jacht op een internationale doorbraak begonnen. Maar 11 O’Clock Tick Tock wordt geen hit. Op 14 oktober speelt U2 voor het eerst in Nederland tijdens het radioprogramma Rocktempel van Harry de Winter. Later volgt on­der meer een optreden in zalencentrum ’t Heem in Hattem, in het kader van Veronica’s Count­down. De concertuitvoering van I Will Follow (live from the city of Hattem) wordt in 1982 de eerste echte hit van U2 in ons land.

Waarom nu herbeluisteren? Boy is een album van jongensachtige onschuld. Een eigenschap waar je op vele latere U2-albums met een vergrootglas naar zou moeten speuren. Hoewel U2 met Steve Lillywhite, die al met Peter Gabriel werkte, dan al een producer van naam heeft, klinkt Boy vooral als een open­bare zoektocht naar een stevig fundament. Het geluid van ontwikkeling maakt het album interessant. Out of Control klinkt als een ruwe schets voor toekomstige U2-klassiekers als Where the Streets Have no Name of Vertigo. En dan is er uiteraard het majestueuze I Will Follow, een lied geschreven vanuit het perspectief van Bono’s moeder, die overleed toen hij 14 was. De heruitgave met B-kantjes uit 2008 bevat ook de single 11 O’Clock Tick Tock. Een new­wavesong waarvan je je amper kunt voorstellen dat je hier dezelfde band hoort die later gedragen ballads als One en With or Without You zou schrijven.

Verder luisteren? Ter ere van Bono’s verjaardag staat op ­Spotify een speciale Paroolplaylist. Die heet ‘Bono 60 – Parool’ en is te vinden via gebruikersnaam ‘stefanraatgever’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden