Plusten slotte

Bourdain: van afwasser tot tv-persoonlijkheid (1956-2018)

Een rockster in de culinaire wereld, de Elvis onder de bad boy chefs; vrijdag is Anthony Bourdain, de Amerikaanse tv-chef, dood gevonden. 'I do whatever the fuck I want.'

De Amerikaanse tv-chef Anthony Bourdain werd vrijdag dood gevonden. Beeld anp
De Amerikaanse tv-chef Anthony Bourdain werd vrijdag dood gevonden.Beeld anp

Bourdain werkte zich op van afwasser tot chef-kok van de vermaarde Brasserie Les Halles in zijn geboortestad New York. Na twee niet bijster succesvolle romans publiceerde hij in het jaar 2000 Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly.

Hij beschreef met zijn scherpe en geestige pen de groezelige kanten van het restaurantwezen (een van zijn beste tips: bestel nooit vis op maandag, want die wordt vrijdagochtend al geleverd en is dus waarschijnlijk bedorven). Zijn boek ging verder: Bourdain schreef over zijn leven vol drank, cocaïne en heroïne. Het werd een bestseller.

Door Kitchen Confidential kwam Bourdain in beeld bij tv-makers. Hij was een begenadigd verteller en een uniek figuur met armen vol tattoos en onverbloemd taalgebruik. Zijn eerste programma heette A Cook's Tour, daarna maakte hij No Reservations, dat hier op TLC te zien was.

Eten en reizen
In al zijn programma's combineerde hij eten en reizen, waardoor ze ook interessant waren voor kijkers die niet per se geïnteresseerd waren in culinaire zaken. Tegen The New Yorker zei hij het zo: 'I travel around the world, eat a lot of shit, and basically do whatever the fuck I want.' Bourdain zei vaak dat hij een droombaan had en hij reisde meer dan tweehonderd dagen per jaar.

Ook in Amsterdam kwam hij langs, in 2013 voor het programma The Layover. Bourdain at een pannenkoek, dronk jenever en trok 's avonds laat een frikandel uit de muur - daar was hij nogal van onder de indruk. "Allerlei soorten vlees in staafvorm. Dit is thuiskomen."

Schapentestikels
Bourdain had sowieso een enorme voorliefde voor gerechten die hij niet kende; zo at hij voor zijn programma schapentestikels en gefermenteerde haai. Ook was hij dol op streetfood. Twee jaar terug ging hij voor Parts Unknown, zijn populaire CNN-programma waarvoor hij vijf Emmy's kreeg, uit eten met Barack Obama.

Niet in een sterrentent, maar in een simpel eettentje in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. De foto van het diner à zes dollar ging viral. De celebritychef en de president van Amerika genieten op plastic krukjes van een kom soep, gegrild varkensvlees en een koud biertje, terwijl het lijkt of de Vietnamezen om hen heen niet doorhebben wie er naast hen zit. "Als je nog naar een officiële gelegenheid moet, zou ik rustig aan doen met de knoflook," adviseerde Bourdain Obama nog.

Voor Parts Unknown was Bourdain deze week in Straatsburg. Daar werd hij vrijdag gevonden in zijn hotelkamer - hij heeft zelf een einde aan zijn leven gemaakt. Bourdain laat zijn 11-jarige dochter uit zijn tweede huwelijk achter en zijn vriendin, de Italiaanse actrice Asia Argento.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden