Nieuws

BOOS over The Voice en Het Jaar van Fortuyn genomineerd voor Zilveren Nipkowschijf

BOOS This is The Voice, Het jaar van Fortuyn en Mijn vader de gelukszoeker zijn genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf. De winnaar van de prestigieuze televisieprijs wordt 16 juni bekendgemaakt. Dan wordt ook de Zilveren Reissmicrofoon uitgereikt.

Roelf Jan Duin
Jeroen Spitzenberger als Pim Fortuyn in Het jaar van Fortuyn. Beeld Mark de Blok / AvoTros
Jeroen Spitzenberger als Pim Fortuyn in Het jaar van Fortuyn.Beeld Mark de Blok / AvoTros

BOOS This is The Voice (BNNVara) wordt door de jury, bestaande uit televisierecensenten, geroemd om zijn ‘kolossale impact’ en ‘journalistieke spitwerk dat met grote toewijding en geduld werd uitgevoerd’ en ‘Nederland liet meevoelen hoe machtsmisbruik kan ontstaan en hoe er jarenlang van weggekeken kan worden’.

De dramaserie Het jaar van Fortuyn (AvroTros) vindt de jury ‘weergaloos’, waarbij het acteerwerk van Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr als Pim Fortuyn en Ad Melkert, alsmede de rol van Fedja van Huêt als Mat Herben lof krijgt toebedeeld. Mijn Vader de gelukszoeker van Nadia Moussaid wordt geprezen als een ‘serie die je blik op migratie verandert’.

Paul Witteman

De Ere Zilveren Nipkowschijf gaat naar Paul Witteman, die vele decennia informatieve en journalistieke programma’s maakt en afgelopen zondag voor het laatste te zien was als presentator van het cultuurprogramma Podium Witteman. “Een oeuvre dat een Ere Zilveren Nipkowschijf verdient, met een gouden randje,” oordeelt de jury.

De speciale vermelding is dit jaar voor het de uitzending van Eurovisie Songfestival vanuit Rotterdam, dat door de jury een ‘vlekkeloos uitgevoerd spektakel’ wordt genoemd. ‘Een showcase van waartoe Nederlandse televisiemakers en -technici in staat zijn.’

Radio

De nominaties voor de Zilveren Reissmicrofoon, de belangrijkste radioprijs, gaan naar de podcast De onbekende kinderen van Kamp Westerbork van Rob Trip, Radio 4-presentatrice Jet Berkhout en Bureau Buitenland op Radio 1. Een speciale vermelding is er voor Tim op het Broek van Kink FM, de Ere Zilveren Reissmicrofoon gaat naar Hans Hogendoorn van de NOS en Radio 1.

Beeld en Geluid

Zowel de Zilveren Nipkowschijf, die vorig jaar werd gewonnen door Nieuwsuur, als de Zilveren Reissmicrofoon wordt donderdag 16 juni bekendgemaakt in Beeld en Geluid in Hilversum. Daar wordt dan ook het 60-jarig bestaan van de televisieprijs gevierd in het bijzijn van vele oud-winnaars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden