Boos: De Mol wist mogelijk van meer meldingen over Rietbergen

John de Mol zou mogelijk op de hoogte zijn geweest van meer meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van voormalig The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen. Dat meldt de onlineserie Boos op basis van anonieme bronnen. Deze meldingen zouden bekend zijn bij een contactpersoon binnen de productie en een eindredacteur van Talpa. Het is niet duidelijk of zij De Mol daarvan op de hoogte hebben gesteld.

ANP
null Beeld Still uit Boos
Beeld Still uit Boos

Ook is er een telefoongesprek te horen tussen een vermeend slachtoffer en een contactpersoon binnen de productie die verrast waren door de reactie van De Mol in de eerste aflevering van Boos over The Voice. De Mol zei daarin dat hij van één melding tegenover Rietbergen wist. In het opgenomen gesprek tussen de twee anonieme personen is te horen dat vier vrouwen, onder wie medewerkers, melding hebben gedaan. Volgens presentator Tim Hofman hebben meerdere bronnen aan de BNNVara-serie laten weten dat de productieleiding wist van het wangedrag van Rietbergen.

John de Mol liet woensdag al weten dat hij een gesprek met de makers van Boos had afgewezen. De Talpabaas had naar eigen zeggen gevraagd of hij het materiaal van tevoren mocht inzien waaruit zou blijken dat hij van meerdere meldingen tegenover Jeroen Rietbergen op de hoogte was geweest. “Er is ons vervolgens een transcript gestuurd van een heimelijk opgenomen telefoongesprek en een aantal apps,” liet De Mol weten in een verklaring. “De transcriptie van het opgenomen telefoongesprek was geanonimiseerd en geredigeerd. Mede daardoor was het gesprek nauwelijks te begrijpen. Dat maakte het lastig om daarop te reageren.”

Ook noemde hij het een ‘valse beschuldiging’. Rietbergen was de muzikaal leider van het programma The Voice en destijds de vriend van Linda de Mol, de zus van John. De Mol erkende in een vorig gesprek met Hofman dat hij inderdaad op de hoogte was van één melding en dat hij Rietbergen hierop had aangesproken. John de Mol en Talpa lieten donderdag weten geen nieuwe reactie te geven op de aflevering. Een woordvoerster laat desgevraagd weten dat ze ‘niets toe te voegen’ hebben aan de woensdag gegeven verklaring.

Advocaat Sébas Diekstra, die meerdere slachtoffers van The Voice of Holland bijstaat, laat weten dat het ‘voor een aantal van mijn cliënten heel pijnlijk om te zien is hoe er wederom door de verantwoordelijken werd gereageerd op de legitieme vragen van Boos’. Volgens Diekstra is het duidelijk dat er ruim voor 2019 meldingen zijn gedaan bij het management, die vervolgens werden ‘begraven’. “Als er direct opgetreden zou zijn binnen Talpa had kunnen worden voorkomen dat er nog meer vrouwen slachtoffer waren geworden.”

Boos: This is the Voice

Met de documentaire Boos: This is the Voice deed Tim Hofman begin dit jaar de mediawereld op zijn grondvesten schudden. Daarin werden namelijk stevige beschuldigingen geuit richting de makers van het programma The Voice of Holland. Verschillende coaches en medewerkers werden beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Meerdere vermeende slachtoffers deden geanonimiseerd hun verhaal.

De impact was groot. RTL haalde het programma The Voice of Holland van de buis, coaches Ali B en Marco Borsato zijn nog altijd uit de spotlights verdwenen. Jeroen Rietbergen, de ex-zwager van John de Mol en muzikaal leider bij The Voice, werd ook beschuldigd. Hij gaf toe zich overschrijdend te hebben gedragen. Hij bood onmiddellijk zijn ontslag aan en vertrok naar de Verenigde Staten. Linda de Mol en hij gingen uit elkaar. Het Openbaar Ministerie maakte eind april bekend een strafrechtelijk onderzoek te starten tegen de vier verdachten (naast Ali B, Borsato, Rietbergen ook nog regisseur Martijn N.). Nog altijd is niet bekend of iemand voor de rechter moet verschijnen.

Hamer

Volgens Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, blijkt in ieder geval uit de nieuwe aflevering ‘dat meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag niet op de juiste plek terecht zijn gekomen.’ Volgens Hamer moet dat veranderen, anders kan het ‘potentiële melders het gevoel geven dat melden er niet te doet. Dat het geen zin heeft.’

Volgens Hamer hebben werkgevers ‘nadrukkelijk de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goede en veilige werkomgeving met een passende meldstructuur, waarbij melden zin heeft en er consequenties aan verbonden zijn.’ Ze wil ‘erop toezien dat werkgevers ook echt gaan garanderen dat binnen hun bedrijf serieus met meldingen wordt omgegaan. Want zij hebben de eindverantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden