Bolt en Follender willen terug naar Colombia

Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender willen terug naar Colombia, het land waar de twee werden ontvoerd door guerrillabeweging ELN.

ANP
Programmamaker Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender in Colombiaanse Cucuta, waar ze de pers te woord stonden na hun vrijlating. Beeld anp
Programmamaker Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender in Colombiaanse Cucuta, waar ze de pers te woord stonden na hun vrijlating.Beeld anp

De twee willen de Spoorloos-aflevering waarvoor ze in Colombia waren, afronden. Dat vertelden Bolt en Follender dinsdag in de talkshow Jinek.

Het Spoorloos-team was in Colombia op zoek naar een biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan. Ze stonden op het punt de hereniging te plannen toen ze werden ontvoerd. "We willen die hereniging graag afronden," vertelde Bolt.

Vluchtpoging
De programmamakers hebben nog een vluchtpoging ondernomen voordat ze werden meegenomen door Colombiaanse guerrillastrijders, vertelden ze in het televisieprogramma.

Een gewapende motorrijder dwong Bolt en Follender te stoppen terwijl ze met hun auto onderweg waren. Toen hij hen van een meter of tien onder schot hield, besloten ze om te draaien en snel terug te rijden naar een dorp in de buurt. Ze dachten minder risico te lopen als ze tussen de mensen waren.

Dat viel tegen: in het dorp werden ze alsnog door gewapende mannen gedwongen zich over te geven.

"We probeerden te de-escaleren," vertelde Follender. Bolt legde uit wie ze waren, maar de gewapende mannen waren "heel nerveus en geïrriteerd".

Uiteindelijk werden ze meegevoerd en kwamen ze erachter dat ze in handen van guerrillero's waren die hen aanzagen voor infiltranten. Een barre voettocht door de jungle volgde.

Bedrijfsongeval
Terug naar het gebied waar ze werden ontvoerd, gaan Bolt en Follender niet. "We zijn ons ervan bewust dat heel veel Nederlanders hebben meegeleefd. Het zou erg lullig zijn om dan met open ogen in dit gebied rond te gaan lopen," zei de Spoorloos-presentator, die erop wees dat "heel Colombia 25 jaar geleden een rood gebied was".

Ook Follender lijkt het "onhandig" terug te keren naar het gebied. Hij noemde de ontvoering "een bedrijfsongeval".

Bolt hoopt dat hij en zijn cameraman en goede vriend niets overhouden aan de dagenlange ontvoering. "Als nuchter mens en als Groninger denk ik: nou, oké goed."

Sympathie
Beide mannen zijn "ontzettend blij" terug te zijn in Nederland. Dat het hele land meeleefde, was volgens Follender "heel erg warm".

"Wij krijgen nu pas een beeld van hoe Nederland met deze situatie omgegaan is. We weten nu pas hoe waanzinnig veel support en sympathie er was, daar wisten wij natuurlijk niets van. Het is buitengewoon fijn om te horen dat er zo veel steun naar ons is toegegaan."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden