Boijmans Van Beuningen koopt zeldzaam 15e-eeuws drieluik

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft voor meer dan 1 miljoen euro een zeldzaam drieluik uit het begin van de 15e eeuw verworven. Het is de kostbaarste aankoop van oude kunst sinds 1958, liet het museum woensdag weten. De instelling kon het geld bij elkaar krijgen door schenkingen en de hulp van talloze fondsen.

Redactie

Het schilderij met daarop de balseming van Christus is rond 1410-1420 vermoedelijk in Brugge gemaakt door een onbekende kunstenaar. Er bestaan nog slechts 20 tot 30 schilderijen uit deze periode, die in de Nederlanden werden vervaardigd. Boijmans heeft nu drie werken uit de vroege 15e eeuw in bezit, als enige museum van Nederland.

Het museum ontdekte het drieluik bij een Italiaanse verzamelaar bij de voorbereidingen voor een grote tentoonstelling rond de beroemde Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck (circa 1390-1441) vorig jaar. Volgens conservator Friso Lammertse is het schilderij 'een hoogtepunt' uit de pre-Eyckiaanse paneelschilderkunst. 'Het is zeer uitzonderlijk dat een totaal onbekend schilderij uit deze periode opduikt, vervolgens nog te koop is en nu aan de collectie is toegevoegd.'

Het schilderij verkeert volgens hem in prima staat. 'Het is recent nog gerestaureerd. Alleen Christus op het doek heeft geleden, waarschijnlijk omdat hij doorlopend door gelovigen is aangeraakt. Het schilderij hing mogelijk in een kapelletje. Maar dat is nou eenmaal zo, dat is onderdeel van de geschiedenis.'

De Italiaanse eigenaar wil niet dat het exacte verkoopbedrag bekend wordt gemaakt. De prijs ligt in ieder geval hoger dan een schilderij van de 17e-eeuwse landschapschilder Cornelis van Dalem, dat het museum in 1996 kocht voor ruim 2 miljoen gulden (bijna 1 miljoen euro).

De Vereniging Rembrandt zorgde voor de meest genereuze bijdrage van 600.000 euro. Het werk is permanent te zien, samen met een schilderij van Van Eyck. Boijmans bezit als enige museum in Nederland een werk van deze kunstenaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden