PlusBoekinkopers

Boekhandel Over Het Water: 'Wij geven de winkelstraat actualiteit'

Hoe komen boekwinkels tot de keuze van hun aanbod? Een zesdelige serie over het vak van de inkoper. Vandaag het slot: Over Het Water. 'Het is vaak buffelen hoor.'

Maarten Moll
Lot Douze: 'Het gaat hier om boeken, niet om leeslampjes en cadeau-artikelen' Beeld Renate Beense
Lot Douze: 'Het gaat hier om boeken, niet om leeslampjes en cadeau-artikelen'Beeld Renate Beense

Amsterdam-Noord. De Van der Pekstraat, nummer 59. Boekhandel Over Het Water. Eigenaresse Lot Douze (39) heeft de winkel zojuist geopend. Een kleine boekhandel is het.

"In een bepaald opzicht kun je ons een ouderwetse boekhandel noemen," zegt Douze. "Het gaat hier om boeken en niet om allerlei andere boekparafernalia zoals leeslampjes en cadeauartikelen."

Breed georiënteerd
Ze kijkt even rond. "Want dan moet je toch gewoon een cadeauartikelenwinkel beginnen? Nee, hier gaat het om de boeken. We zijn breed georiënteerd en laagdrempelig. We vinden advies geven heel belangrijk. Zo brengen we het boek bij de klant en niet de klant bij het boek."

"We willen graag met de klant uitvinden wat hij of zij mooi vindt en niet per se onze eigen smaak of de eerste de beste bestseller in hun handen drukken."

Daarom is in Over Het Water ook geen uitstalling van de top tien of top twintig te zien. Ze heeft er nooit over gedacht zoiets te doen. "Ik heb nooit gewerkt in een boekhandel die niet onafhankelijk was, dus zo'n commercieel iets zit niet in mijn systeem. Al krijg ik zo af en toe wel een klant die vraagt: waar is je top tien? Dan wijs ik die boeken aan."

Weinig managementboeken
Douze is het thrillerbestand ernstig aan het uitdunnen. "Daar wordt hier niet zoveel naar gevraagd. En ook, misschien komt dat doordat ik er zelf niet van houd, verkoop ik geen sportboeken."

"Al zou ik gek zijn die niet aan te bieden als tien mensen in een week naar dat boek over Andy van der Meijde komen vragen... O ja, en ik verkoop weinig mangementboeken. Daar is hier ook niet veel vraag naar."

Waarom is ze in Noord een boekhandel begonnen? "Ik ben hier acht jaar geleden komen wonen en het viel me direct op dat hier een boekhandel ontbrak. Volgens mij is het belangrijk voor een buurt om een boekhandel te hebben. Het is toch een ander soort ontmoetingsplek dan een buurthuis, een café of een sportvereniging. Een boekhandel geeft actualiteit aan een winkelstraat."

Tot 2012 werkte Lot Douze bij boekhandel Barends & Donkersloot in Zuidoost. In de tijd dat die dichtging, vatte ze het plan op zelf een boekwinkel te beginnen.

Boekenbakfiets
"Ik ben een plan gaan maken en ben toen met een boekenbakfiets evenementen in Noord afgegaan. Om te vertellen dat ik een boekwinkel in de buurt wilde beginnen en of zij dat ook wilden."

"Als je een boek koopt, help je me aan het startkapitaal, zei ik dan. Ik begon ook een crowdfundingsactie om te kijken of de buurt echt commitment toonde. Als dat niet lukt, weet ik genoeg, dacht ik. En het is gelukt!"

Boekhandel Over Het Water ging in september 2013 open. Ze weet wat het goed doet in de buurt en koopt daarop in. "Ik verkoop veel vertaalde Amerikaanse literatuur, ook in de oorspronkelijke taal. Populaire non-fictie doet het goed. En ook de zogenaamde hoge literatuur. Die nieuwe vertaling van Anna Karenina van Tolstoi doet het heel goed hier. Inderdaad: heel dik en behoorlijk duur."

Door roeien en ruiten
Haar persoonlijke voorkeur bepaalt maar voor een deel het aanbod. "Ik werk lang genoeg in boekhandels om te weten dat dat niet zo werkt. Je kunt niet alleen verkopen wat je zelf leuk en mooi en goed vindt, al helpt het dat ik zelf een vrij brede smaak heb."

"Verder laat ik me ook leiden door goede vertegenwoordigers van uitgeverijen. Dat wordt bij uitgeverijen weleens ­onderschat, wat voor een waarde die vertegenwoordigers hebben."

Douze probeert ook op te vallen met haar etalage. Waarin bijvoorbeeld alleen boeken te zien zijn met vogels op het omslag. "Dat zorgt ook voor waardering in de buurt. Ik sprak laatst op straat een oude man en die zei dat hij zo blij was dat ik hier zat met mijn winkel. Je maakt zulke leuke etalages, zei hij. Dat is toch mooi? Dat als je winkel dicht is er toch nog iets te zien is?"

Buffelen
Het gaat goed met Over Het Water, zegt Douze. "Of ik verrast ben dat het zo goed gaat? Niet echt, ik trek er hard aan. Als ik had verwacht dat het niet zou slagen, was ik er niet aan begonnen."

"Maar het is vaak buffelen, hoor. 97 van de honderd dagen is dat geen probleem... Ik hou van de winkel. Maar soms zou ik wel even niets willen doen en dat het vanzelf liep. Soms werk ik zeven dagen in de week. Ik ga zelf nog veel op pad, evenementen af. Op locatie boeken verkopen om je te laten zien."

"En door roeien en ruiten gaan voor een klant. Ik ben laatst naar een uitgeverij in de binnenstad gefietst om het laatste exemplaar van De man zonder eigenschappen van Musil te op te halen voor een klant. Dat stelde die klant wel heel erg op prijs!"

Dit is de laatste aflevering van een zes­delige serie. Lees ook de eerdere delen:

Deel 1: 'Flutboeken willen we niet'
Deel 2: Scheltema: 'Prijs is de leidraad bij boek in de ramsj'
Deel 3: Java Bookshop: 'We zijn anders, dat stralen we uit'
Deel 4: AKO: 'We loodsen van ingang tot kassa'
Deel 5: 'Dit is echt een heel goed land voor een Waterstoneswinkel'

Verrassend goed verkocht
"Hier Zijn Is Heerlijk van Marie Darrieussecq. Een biografie van de Duitse kunstenares Paula Modersohn-Becker. Ik volg Darrieussecq al heel lang; een heel goede Franse schrijfster. Tot mijn verrassing loopt dit boek heel goed hier."

Tegenvaller
"De vorige winnaar van de Booker Prize. Een heel dik, geel boek, van een Jamaicaan (Marlon James Een beknopte geschiedenis van zeven moorden). Dat moest wel een goed boek zijn, want hij versloeg Een Klein Leven van Hanya Yanagihara, en dat vind ik echt heel goed. Dus dit moest nog beter zijn. Ik had veilig ingekocht, maar pas na een jaar had ik die vier exemplaren verkocht."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden