Nieuws

Boekenweek moet ‘vanouds feestelijk’, daarom uitstel naar april

Ondanks de versoepelingen wordt de Boekenweek 2022 een maand verzet naar april. De organiserende stichting CPNB gaat ervan uit dat dat de boekhandels en bibliotheken dan wel weer volledig open en op volle sterkte zijn voor ‘een echt feest’.

Marjolijn De Cocq
Marieke Lucas Rijneveld  en Ilja Leonard Pfeijffer. Beeld Keke Keukelaar
Marieke Lucas Rijneveld en Ilja Leonard Pfeijffer.Beeld Keke Keukelaar

De Boekenweek is doorgeschoven op de agenda naar 9 t/m 18 april. Daarmee eindigt de Boekenweek niet traditioneel op zondag, maar op maandag tweede Paasdag. Dit tegen het licht van de huidige coronamaatregelen, waarbij slechts een beperkt aantal bezoekers per vierkante meter is toegestaan en evenementen nog niet mogelijk zijn.

De Boekenweek moet volgens de CPNB als ‘vanouds feestelijk’ zijn met activiteiten en schrijversoptredens. Dat betekent niet alleen een feest voor de lezer, aldus Eveline Aendekerk, directeur CPNB, maar ook een belangrijk aandachtsmoment voor boekhandels, bibliotheken en makers – van auteurs tot vertalers en illustratoren.

“Net als vorig jaar vinden we dat het jaarlijkse feest in boekhandel en bibliotheek met de huidige maatregelen niet volledig tot zijn recht komt. We hebben nu nog geen zicht op het verloop van de coronabesmettingen maar willen daar wel alvast op voorsorteren. De Boekenweek is van groot belang voor het hele boekenvak, maar met name voor de fysieke boekhandel en de makers die zo afhankelijk zijn van de vele optredens in zo’n week.”

Negatieve omzetten

Eind deze maand worden de verkoopcijfers van vorig jaar bekend gemaakt. Aendekerk sorteert daarop voor: “Hoewel de boekenverkoop in 2021 prachtige cijfers haalde, hebben veel lokale boekhandels negatieve omzetten gedraaid en missen schrijvers inkomsten uit schrijversoptredens. We moeten boekhandels en makers de kans bieden de Boekenweek optimaal te benutten, en dat kan alleen als ze genoeg bezoekers kunnen ontvangen, de gezondheid van het personeel kunnen waarborgen en op adem zijn gekomen na deze voor hen zware lockdown.”

De CPNB gelooft met een maand genoeg tijd te kopen. “Op die manier hoeven boekhandels en bibliotheken hun programmering niet al te veel op de schop te gooien en kunnen uitgeverijen nieuwe titels die ze rondom de Boekenweek gepland hadden in hetzelfde tijdsbestek uitgeven.”

Het Boekenbal, de traditionele feestelijke aftrap van de Boekenweek, wordt vormgegeven aan de hand van de dan geldende maatregelen Vanwege het onzekere verloop van de coronapandemie vindt hoofdsponsor NS het niet passend om in deze tijd de vrijreizendag te organiseren, dus die zal net als vorig jaar niet doorgaan.

Het Boekenweekgeschenk wordt geschreven door Ilja Lenoard Pfeijffer en verschijnt ook in Vlaamse en Friese editie. Het Boekenweekessay door Marieke Lucas Rijneveld ligt voor 5 euro in de winkel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden