PlusLijstje

Boeken om in 2020 naar uit te kijken

null Beeld Ted Struwer
Beeld Ted Struwer

Van de nieuwe Herman Koch en het schrijversjubileum van Christine Otten tot verse verhalen van Mensje van Keulen en 575 ‘haikoots’ van Kees van Kooten. Het Parool maakt een voorselectie uit de literaire fictie van 2020.

Het Parool

Nederlandse literatuur

Arnon Grunberg keert in Bezette gebieden ­(Lebowski) terug naar Otto Kadoke, de grensoverschrijdende psychiater uit Moedervlekken. Zijn moeder is inmiddels weer vader geworden en de verzorgster van vader ontpopt zich tot een onvermoeibare aanhanger van Christenen voor Israël.

Herman Koch komt met Finse ­dagen (Ambo Anthos) waarin hij schrijft over zijn ‘Finse periode’ als jongen van 19 en zijn jeugd in Amsterdam-Zuid. Christine Otten, die in 2004 doorbrak met De laatste dichters (dat een jubileumuitgave krijgt ter gelegenheid van haar 25-jarig schrijverschap) komt met de roman Een van ons (De Geus): een schrijver die workshops geeft in de gevangenis, heeft het gevoel dat ze daar thuiskomt en vriendschap en begrip vindt.

Van Mensje van Keulen, 40 jaar schrijver, verschijnt bij Atlas Contact de bundel verhalen Ik moet u echt iets zeggen, waarin ogenschijnlijk gewone mannen en vrouwen aan het woord komen die reden hebben om het leven niet altijd als feest te omarmen. Libriswinnaar Alfred Birney keert in In de Wacht (De Geus) terug naar zijn alter ego Alan Noland uit De tolk van Java. Een ziekenhuisroman waarin de hoofdpersoon in zijn ziekenhuisbed wacht op een hartingreep en zijn multiculturele leefwereld onder een microscoop legt.

Jeroen Brouwers wordt op 30 april 80, reden voor een heruitgave van Bezonken rood (1981). Dit jaar verschijnt ook de uitgestelde roman Cliënt E. Busken (Atlas Contact) over een man die vastgesnoerd in zijn rolstoel op een gesloten afdeling denkt, piekert en maalt. Na het succes van Tsjaikovskistraat 40 (75.000 exemplaren verkocht) komt Pieter ­Waterdrinker met De rat van Amsterdam, (Nijgh & Van Ditmar), waarin de 42-jarige Ruben Katz in een Nederlandse cel terugblikt op zijn leven – dat bij Waterdrinker natuurlijk deels in Rusland afspeelt.

Nicolien Mizee beleefde vorig jaar haar doorbraak naar het grote publiek met Moord op de Moestuin. Daardoor ook nieuwe aandacht voor haar eerdere werk en voor het eind 2019 verschenen ­Allesverpletterende (Van Oorschot). Nijgh & Van Ditmar publiceert De grote wil en andere schrijflesverhalen, gebaseerd op haar ervaringen als schrijfdocent.

Jan Siebelink komt op zijn 82ste met zijn volgens De Bezige Bij meest persoonlijke roman Maar waar zijn die duiven dan, waarin hij inbreekt in het verhaal van ­Hugo Tempelman om in gesprek te gaan met zijn hoofdpersoon en zijn eigen motieven ­onder de loep te nemen.

Mohammed Benzakour komt met zijn eerste verhalenbundel De ogen van Fadil (Ambo Anthos), waarin twee witte nonnen een schokkend geheim koesteren en een duivels knappe jongen met zijn ogen tovert.

Literatuur vertaald

De Franse schrijver Laurent Binet ontving in 2010 de Prix Goncourt du Premier Roman voor HhhH – ook in Nederland een bestseller. Meulenhoff publiceert zijn derde roman Beschavingen, waarin hij speelt met de geschiedenis en in 1492 Columbus níet Amerika ontdekt. Even­eens bij Meulenhoff verschijnt De waterdanser van de Amerikaanse Ta-Nehisi Coates, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste denkers van nu en een epos schreef over de ­ontsnapte slaaf Hiram Walker.

Met Zonder de top te bereiken (De Bezige Bij) voltooit Paolo Cognetti na de bestsellers De acht bergen en De buitenjongen zijn drieluik over de bergen; hij neemt afscheid van zijn jeugd in de Italiaanse Alpen en trekt door de Himalaya. De Brits-Amerikaanse Isabella Hammad debuteert met De Parijzenaar (Ambo Anthos), waarin een jonge Palestijn – gebaseerd op haar overgrootvader – na de Eerste Wereldoorlog uit Frankrijk in Nablus terugkeert als de Britten het mandaat over Palestina hebben gekregen.

Bij Meridiaan publiceert Hilary Mantel deel drie van haar Cromwelltrilogie, De Spiegel & Het licht. Van de eerste twee delen Wolf Hall en Het boek Henry komt een heruitgave bij deze nieuwe uitgeverij. De Indiaas-Australische Aravind Adiga won in 2008 met de internationale megaseller De witte tijger de Man Booker Prize. Elf jaar later verschijnt zijn nieuwe boek Gratie, over een ­illegale Sri Lankaanse vluchteling in Sydney.

Isabel Allende komt met de roman Bloemblad van zee (Wereldbibliotheek) over een jonge arts die aan het einde van de Spaanse burgeroorlog aan boord van schip de Winnipeg op weg gaat naar zijn nieuwe thuisland Chili, om in 1973 bij het uitbreken van de dictatuur opnieuw te moeten vluchten. De Amerikaanse Kate Elizabeth Russell schreef met Mijn donkere Vanessa (Prometheus), vanuit het perspectief van de ambitieuze Vanessa die op haar 15de voor het eerst seks heeft met jaar leraar Engels van 42, in het tijdperk van #MeToo een tegenhanger van Lolita.

Wereldbibliotheek heeft de rechten verworven van de nieuwe roman van Elena Ferrante, Het leugenachtige leven van volwassenen, dat zich wederom in Napels afspeelt. Eerst verschijnt Toeval­lige bedenksels, gebundelde columns uit The Guardian.

Opmerkelijk

Bij De Harmonie verschijnt 575 Haikoots, de aan de haiku schatplichtige drieregelige gedichten van vijf, zeven en vijf lettergrepen die Kees van Kooten schreef voor de Bescheur­kalender, die van 1973 tot 1986 werd uitgegeven. 25 jaar na zijn dood verschijnen drie boeken van/over Ischa Meijer.

Ronit Palache stelde voor De Arbeiderspers Ik heb niets ­tegen antisemieten, ik lééf ervan samen, met teksten waarin Meijer zich uitspreekt over zijn Joodse afkomst. Prometheus bundelt in Zó, en niet anders zijn drie autobiografische boeken Brief aan mijn moeder, Een rabbijn in de tropen en Hoeren. Gijs Groenteman komt bij dezelfde uitgeverij met Ischa, verhalen van vrienden, familie en vrouwen.

Arielle Veerman, die bijna 20 jaar ­getrouwd was met Joost Zwagerman, komt bij Prometheus met De langste adem, Een leven met Joost Zwagerman, waarin ze beslissende momenten uit hun relatie memoreert en de aanzegging van zijn dood – slot van een jarenlang conflict – en het openbare afscheid. Paul Haenen publiceert bij Podium zijn dagboeken van 1958-1965 onder de titel Ik heb bekend, gebaseerd op de dertig dagboeken die hij tussen zijn twaalfde en negentiende schreef.

Paroolauteurs

Literair recensent Thomas Verbogt schrijft ­romans, verhalenbundels en toneelstukken. Na de bundel Olifant van Zeep (2019) verschijnt bij Nieuw Amsterdam zijn nieuwe roman Als je de stilte ziet – over een hoofdpersoon die graag een verbond wil vormen met zijn pleegbroer, over liefde en onvermogen.

Van wijnschrijver ­Harold Hamersma verschijnt bij Ambo An­thos Onder de rook van de Heineken, een jeugd in De Pijp, waarin hij met zijn moeder loopt en fietst langs plekken van vroeger, in een ode aan een liefdevolle jeugd en een tijd die voorbij is. Lex Boon beschreef in het vorig jaar verschenen Ananas zijn obsessie voor die vrucht. Nu publiceert Meulenhoff de novelle Mr. Yama­moto, gebaseerd op Boons met een Mercure bekroonde Paroolreportage over de mysterieuze Japanner die jaren handgeschreven brieven stuurde naar een hotel in Volendam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden