Boek van lijfwacht Rushdie uitgesteld

AMSTERDAM - De lancering van het boek van Ron Evans, de voormalige lijfwacht van Salman Rushdie, is door uitgeverij John Blake Publishing Ltd. uitgesteld om de Brits-Indiase schrijver de kans te geven het volledig te lezen, meldt The Guardian.

John Blake, de uitgever van het omstreden On her Majesty's service waarin Rushdie zwart wordt gemaakt, wil zo een proces wegens smaad voorkomen. Rushdie dreigde daarmee, nadat fragmenten uit het boek waren uitgelekt.

Evans, een voormalige MI5-agent, moest met collega's Rushdie beschermen tegen de fatwa, het doodvonnis dat in 1989 door de Iraanse ayatollah was uitgesproken naar aanleiding van De duivelsverzen. Evans beweert onder meer dat ze Rushdie vanwege zijn onhandelbaarheid ooit in een kast hebben gestopt. Evans beschrijft in zijn boek Rushdie ook als bot, arrogant en gierig. Rushdie zou zijn bewakers huur hebben gevraagd voor hun kamer in het huis waar hij was ondergedoken.

Rushdie deed dat verhaal al af als onzin. Hij zegt dat hij nooit opgesloten is geweest, en dat Evans de feiten niet heeft gecheckt. Rushdie ontving geld van de politie voor politiemannen die in zijn huis resideerden, maar heeft daar zelf
nooit om verzocht. ''I am not in the business of suppressing books. Ik wil gewoon dat onwaarheden uit het boek verwijderd worden,'' zei Rushdie.

Volgens de schrijver is On her Majesty's service vooral ook vernederend voor de Britse politie. ''Los van het feit dat ik zwart wordt gemaakt, plaatst Evans de hele politie in diskrediet. Ik onderneem actie omdat ik loyaal wil zijn ten aanzien van de mensen die hun leven voor me riskeerden.''

John Blake, hoopt dat Rushdie na lezing zal inzien dat het om een 'licht en liefdevol portret' gaat. Niettemin had hij zelf al juridische raad ingewonnen en moest hij passages in het boek veranderen op last van de geheime dienst en de politie. De publicatiedatum is nu verschoven naar 11 augustus. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden