Boek van kwart miljoen gevonden op zolder Tweede Kamer

Op de zolder van de Tweede Kamer is een zeldzame eerste druk van The Wealth of Nations van de Schotse liberaal Adam Smith uit 1776 gevonden.

Hanneke Keultjes
Een eerste druk van de Schot Adam Smith, grondlegger van het klassiek liberalisme, uit 1776. Waarde: een kwart miljoen euro Beeld Hanneke Keultjes
Een eerste druk van de Schot Adam Smith, grondlegger van het klassiek liberalisme, uit 1776. Waarde: een kwart miljoen euroBeeld Hanneke Keultjes

Het boek heeft een waarde van een kwart miljoen euro. Het boek is donderdagochtend gepresenteerd in de Rooksalon van de Tweede Kamer.

Hoe lang Smiths magnum opus, dat de principes van de vrijemarkteconomie verdedigt, al op de boekenzolder van de Tweede Kamer stond, is niet bekend.

"We hebben geen flauw idee hoe het hier is terechtgekomen," zei boekenhistoricus Alex van Amselgeest, die het in leer gebonden boek 'een historische sensatie' noemt. Wel is duidelijk dat het liberale boek verstopt stond achter twee dikke delen van Das Kapital - vol kritiek op het kapitalisme - van Karl Marx.

In de Tweede Kamer staan veel boeken. In de historische Handelingenkamer, maar ook op de boekenzolder. "Ik vind het bijzonder dat dit boek gevonden is drie verdiepingen boven mijn werkkamer," zei Kamervoorzitter Khadija Arib.

"We hadden altijd het vermoeden dat er wat unieks zou liggen, maar we wisten niet wat. Hier kan de sigaarrook van Thorbecke omheen zijn gekringeld toen hij de grondwet onder handen nam."

Tentoonstelling
Nu de Tweede Kamer in 2020 grondig wordt verbouwd, was het tijd om de collectie in kaart te brengen. "Je kent dat: als je gaat verhuizen, ga je alvast eens opruimen," grapte Karin Zaal, hoofd archief van de Tweede Kamer.

Nu is alleen de collectie tot 1830 in kaart gebracht. De rest volgt de komende tijd. In 2020 moet de operatie klaar zijn.

De bijzondere vondsten worden schoongemaakt, hersteld en gerestaureerd - als dat nodig is.

Een gedeelte wordt daarna gepresenteerd in de Tweede Kamer, tot de verhuizing naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar wordt de collectie ook tentoongesteld.

Na de verbouwing van het Kamergebouw, worden de pronkstukken uitgestald in de Handelingenkamer.

Pamfletten
Er zijn meer bijzondere stukken aangetroffen. Zo heeft boekenhistoricus Van Amselgeest 'een puntgaaf en compleet exemplaar' van de vijfdelige serie Oud en Nieuw Oostindiën van dominee François Valentijn gevonden; het standaardwerk over de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). "Maar de geschiedenis van de boekencollectie van de Tweede Kamer begint met een boek over bijen."

Naast oude boeken zijn er ook pamfletten, jaarrekeningen en ordinanties gevonden. Van Amselgeest: "We hebben ook 18de eeuwse bepalingen voor het gooien van vuurwerk gevonden en een ordinantie tegen het spelen van viool in een herberg."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden