Boek over Amsterdamse rockgroep Fatal Flowers verschijnt toch niet

Het boek dat Thomas van Aalten schreef over de Amsterdamse rockgroep Fatal Flowers zal niet verschijnen. Het voldeed niet aan de verwachtingen van sommige betrokkenen.

Fatal Flowers in 1985. Beeld Roy Tee
Fatal Flowers in 1985.Beeld Roy Tee

Het leek een goed idee, een boek over Fatal Flowers, de Amsterdamse gitaargroep uit de jaren tachtig, die in 2019 onverwacht weer bijeenkwam voor een eenmalige en succesvolle reünietournee. Het boek van schrijver Thomas van Aalten, Helden voor heel even: The Fatal Flowers, zou bovendien geen standaardpopbiografie worden, maar een boek dat de tijdgeest van de jaren tachtig wilde vangen.

In een persbericht maakt Thomas van Aalten bekend dat uitgeverij Noblesse zijn boek, dat in april zou verschijnen, heeft geannuleerd: ‘Enkele betrokkenen hebben aangegeven dat het eindresultaat niet voldeed aan hun verwachtingen, ondanks dat ik in mijn rol als schrijver-journalist altijd transparant ben geweest over mijn werkwijze. Andere betrokkenen (zowel binnen de band als rondom de band) kwamen overigens tot een andere conclusie. Zij waren enthousiast.’

Gevraagd om een toelichting zegt Van Aalten dat met name Richard Janssen, de tegenwoordig in Duitsland wonende zanger van de band, problemen met het boek heeft. “Hij vindt dat het te biografisch is en teveel over hem zelf gaat. Hij vindt het boek ook artistiek mislukt; het zou onlogisch zijn opgebouwd. En ik zou hem niet goed citeren. Naar ik heb begrepen, heeft hij gezegd dat hij geen voet meer op Nederlandse bodem zet als het verschijnt.”

Dat een persoon niet is ingenomen met een biografie komt vaker voor, dat die biografie daarom niet verschijnt is ongebruikelijk.

Een heel ander boek

Zoals Van Aalten in zijn persbericht schrijft waren de bandleden ook geen onderdeel van het boekcontract dat hij sloot met Noblesse. “Maar de uitgever was er wel van uitgegaan dat Janssen en andere leden van de band betrokken zouden zijn bij de promotie van het boek. Toen duidelijk werd dat daar geen sprake van zou zijn, had uitgeven volgens hem geen zin meer.”

Richard Janssen, aan de telefoon vanuit Duitsland, waar hij woont en werkt in de theaterwereld. “Vooropgesteld: ik ben zeker niet de enige die problemen heeft met dit boek. Of het een goed of slecht boek is, doet er niet toe, daar ga ik niet over. Een tijd geleden is Thomas naar mij toegekomen met een opzet die ik zo origineel en interessant vond dat ik mijn medewerking aan het boek heb toegezegd. Gaandeweg is het een heel ander boek geworden. Dat is Thomas’ goed recht natuurlijk, maar dan is het ook mijn goed recht om te zeggen: ik wil er niets mee te maken hebben.”

Janssen trekt een vergelijking met de muziek: “Als ik word gevraagd te zingen op een soulplaat en gaandeweg blijkt dat het een eurohouseplaat wordt, zeg ik ook: sorry, daar leen ik mijn stem niet voor. En dan ga je als goede vrienden uit elkaar. Het is niet heel opwindend allemaal, maar ik begrijp dat het voor sommige betrokkenen een teleurstelling is.”

Helden voor heel even, The Fatal Flowers. Beeld -
Helden voor heel even, The Fatal Flowers.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden