Boegeroep voor Dekker bij NPO-demonstratie Malieveld

Staatssecretaris Sander Dekker is door een paar duizend omroepmedewerkers op het Malieveld uitgejoeld. De bewindsman kwam naar het veld in Den Haag om een petitie in ontvangst te nemen met meer dan 260.000 handtekeningen tegen de aangekondigde extra bezuinigingen van 100 miljoen euro bij de publieke omroep.

Staatssecretaris Dekker: 'Als we allemaal meer moeten bezuinigen, is het niet gek ook u te vragen om een extra bijdrage.'Beeld anp

Medewerkers en sympathisanten van de publieken zijn vandaag bijeen op het Malieveld om te demonstreren tegen het snijden in het budget van de NPO.

Omroep MAX-baas Jan Slagter en NPO-voorzitter Henk Hagoort boden de staatssecretaris de petitie aan en vroegen hem de extra bezuiniging op zijn minst nog eens te heroverwegen. 'Het is niet dat we ons steentje niet willen bijdragen', stelt Hagoort. 'Maar met deze extra bezuinigingen kunnen we geen publieke omroep voor iedereen meer zijn.'

Dekker toonde zich onder de indruk van het aantal steunbetuigingen, maar liet er geen twijfel over bestaan dat ook de NPO extra moet bijdragen aan de broodnodige overheidsbezuinigingen.

'Ik begrijp dat u zich zorgen maakt. Maar de crisis raakt iedereen en iedereen snapt dat er iets moet gebeuren.' De staatssecretaris hield de demonstranten op het Malieveld voor dat het absoluut niet zijn bedoeling is de publieke omroep weg te bezuinigen. 'Maar als we allemaal meer moeten bezuinigen, is het niet gek ook u te vragen om een extra bijdrage.' Dat kwam de bewindsman op een hardgrondig boegeroep te staan.

Dekker gaf aan 'een groot voorstander van een brede publieke omroep' te zijn. 'Maar we moeten veranderen om dat te kunnen behouden. Hoeveel directeuren zijn er echt nodig? Welke programma's zijn echt onderscheidend? Hoe kan de NPO het verschil blijven maken? Ik geloof in alternatieven om inkomsten te genereren. Het antwoord ligt niet alleen in Den Haag. Heel Nederland kijkt ook daarvoor naar Hilversum.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden