Plus

Bob Fosko: 'Ik dacht: daar gaat de tour'

Zanger Bob Fosko heeft kanker in gevorderd stadium, maar de tournee van De Raggende Manne gaat door. Zaterdag staan ze in de Melkweg.

Peter van Brummelen
Bob Fosko: `De Raggende Manne was alsof de speeltuin openging.` Beeld Marc Driessen
Bob Fosko: `De Raggende Manne was alsof de speeltuin openging.`Beeld Marc Driessen

Toen de dokter de deur zorgvuldig achter zich sloot, wist Bob Fosko dat het fout zat. "Ik had net een gastroscopie gehad, zo'n maagdarmonderzoek. Nadat ik was bijgekomen van het roesje werd ik verwacht in een spreekkamer. Vera, mijn vrouw, en ik zaten daar al toen de dokter en zijn assistent binnenkwamen. Natuurlijk hoop je op goed nieuws. Maar de manier waarop die deur dichtging, zei alles."

Met sonore stem doet hij de stem van de arts in het OLVG na: "We hebben de oorzaak van uw klachten gevonden: u hebt een tumor in uw slokdarm." Tussen duim en wijsvinger geeft Fosko de grootte van de tumor aan: tien centimeter.

En toen? "Vera begon te huilen. Ik dacht: Daar gaat de tour. Best gek om daar als eerste aan te denken, maar we waren met De Raggende Manne al een half jaar bezig met de voorbereidingen en ik had me er zo op verheugd. Toen ik dat aan de dokter vertelde, zei hij: misschien kunt u die tournee beter over de zomer tillen, laten we u eerst behandelen."

Bob Fosko (1955, echte naam Geert Timmer) vond het geen goed idee: "Wie zegt dat ik er na de zomer nog ben? Ik wist meteen: die tour gaat door. Later kwam het idee van de hulpzangers die me op het podium bijstaan."

Echtgenote Vera had een paar jaar geleden ook kanker. Zij is ervan genezen. "Maar Veer had stadium 2. Ik heb stadium 4. Bij 5 ben je terminaal. Daar zit ik dichtbij dus. Ik heb darmkanker met uitzaaiingen in de lever en de nek. Geen idee hoe het allemaal verder gaat, voor mij is het ook allemaal nieuw. Ik probeer het maar zo licht en luchtig mogelijk te houden, dat is ook beter voor de mensen om me heen."

Energie
Hij heeft zijn tweede chemokuur achter de rug. Het is niet aan hem te zien. Het is hem sowieso niet aan te zien dat hij ziek is. Sterker, als hij zou zeggen ergens in de vijftig te zijn in plaats van 63 jaar oud, zou je hem geloven. "Ik eet godzijdank weer, heb mijn energie ook weer grotendeels terug. Heel raar: ik voel me eigenlijk prima op het moment."

Zijn stem klinkt anders, dat wel: dunner en hoger, vaak ook of hij elk moment kan overslaan. "Ja, wat dat nou is? De dokter weet het ook niet. Het zal een weerslag van mijn algehele conditie zijn. Maar goed dat ik op het podium die hulpjes erbij heb."

De tournee met De Raggende Manne is inmiddels begonnen. In Rotterdam werd Fosko vocaal geassisteerd door local heroes Ryanne van Dorst, Frédérique Spigt en Pierre van Duijl. In de Melkweg zijn het zaterdag Theo Wesselo (bekend van vooral Rembo & Rembo), Ro Krom (ex-Gotcha) en, nogal verrassend, de voormalige presentator van Te land, ter zee en in de lucht Bert Kuizenga.

Uitgelaten sfeer
De oorspronkelijke aanleiding voor de tournee was het album Alles kleeft, het eerste teken van leven van de groep in lange tijd. Nu lijkt het een afscheidstournee. "Dat maken de mensen ervan, onze bedoeling was het niet. Het is anders dan normaal, ja. De sfeer is uitgelatener, ook door die gastzangers erbij. Emotioneel is het ook. Na afloop verkopen we platen. Mensen geven me een hand en zeggen nadrukkelijk: 'Heel erg bedankt voor alles, hè.' Wat moet ik terugzeggen, veel plezier met je plaat?"

Op die plaat klinken De Raggende Manne wild en onstuimig als altijd, met Fosko als brullend en schreeuwend middelpunt. Had hij het vroeger voor mogelijk gehouden dat hij als zestiger nog zulke muziek zou maken?

"Natuurlijk niet, maar ik weet nog goed wat een vriend zei toen we net waren doorgebroken: 'Dit is precies wat jij bent, koester het.' Hij had gelijk. Ik had in andere bands gezongen, maar in De Raggende Manne viel alles op zijn plaats. Het was of de speeltuin openging."

Schreeuwlelijk
Buiten De Raggende Manne was er nog veel meer interessants en spannend te doen. Bob Fosko leende zijn stem aan de reclame (die schreeuwlelijk van '4 uur Cup-a-Soup, dat zouden meer mensen moeten doen'), maar net zo makkelijk aan de SP. Hij was zeventien jaar lang Pietje Precies in het Sinterklaasjournaal, zong in musicals als De Jantjes en Kerst in de Jordaan, scoorde met de gelegenheidsformatie Hakkûhbar de hit Gabbertje en organiseerde hardrock-karaokeavonden.

Zijn cv moet een van de bontste van het land zijn. Was het met zo veel verschillende activiteiten niet ingewikkeld om telkens te moeten omschakelen? "Nooit moeite mee gehad. Als kind droomde ik er al van in de orkestbak te belanden en daar dan overal aan te mogen zitten."

De Raggende Manne waren het artistieke hoogtepunt, vindt hij. Tenminste één klassieker voegde de groep toe aan de Nederpop: Poep in je hoofd, het nummer waarin Fosko zo lekker snerend brult 'Zal ik jou eens lekker in je bek schijten?'

Tegenwoordig, in het Spotifytijdperk, doet Poep in je hoofd het opvallend goed bij een heel jong publiek. "Alle kinderen kennen het, dus ook mijn kleinkinderen. Vier heb ik er, nummer vijf is er bijna. Laatst vroeg mijn zoon nog wanneer ik die kleintjes nou eindelijk eens ga vertellen dat opa de zanger van Poep in je hoofd is."

Het optreden in de Melkweg is uitverkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden