Bob Dylan: deze boeken en muziek beïnvloedden mij

Bob Dylan heeft op tijd aan de opdracht voldaan om de 820.000 euro die behoort bij zijn Nobelprijs voor de Literatuur te krijgen. De Amerikaanse zanger en schrijver leverde de benodigde lezing nog net voor het verstrijken van de limiet, op zaterdag 3 juni, in bij de Zweedse Academie.

ANP/BuzzE

Deze zette de rede maandag 5 juni op haar website.

"De toespraak is buitengewoon," oordeelde Academie-secretaris Sara Danius. Dylan gaat in zijn ruim 26 minuten durende betoog in op collega's, muziekstijlen en boeken die hem hebben beïnvloed.

Moby Dick
Het begon bij Buddy Holly, die op zijn 22e verongelukte. Dylan was toen een jaar of achttien. Inspiratie putte hij ook uit de aloude Amerikaanse folktraditie, variërend van ragtime blues, songs van (slaven)arbeiders, zeemansliederen uit Georgia, ballades uit de Appalachen tot cowboyliedjes.

De boeken die de meeste indruk maakten op Dylan waren Moby Dick (Herman Melville), Van het westelijk front geen nieuws van Erich Maria Remarque en Homerus' Odyssee over de omzwervingen en avonturen van Odysseus na afloop van de Trojaanse oorlog.

Acceptatie
Het duurde lang voor Dylan (76) de in oktober 2016 bekendgemaakte prijs accepteerde. Maar de zanger nam de Nobel-medaille en oorkonde uiteindelijk toch in ontvangst toen hij in april in Stockholm een concert gaf. Het leveren van de rede was de laatste benodigde opdracht.

Lees ook: Sinatra brengt Bob Dylan weer lol in het optreden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden