BNNVara wil uitzondering op salarisregels Van Nieuwkerk

BNNVara is bang Matthijs van Nieuwkerk te verliezen aan een commerciële omroep. In een openhartig gesprek met deze site pleit mediadirecteur Gert-Jan Hox daarom voor het terugdraaien van de regel dat binnen de publieke omroep straks geen enkele presentator meer mag verdienen dan de zogeheten balkenendenorm.

Gudo Tienhooven
Matthijs van Nieuwkerk Beeld ANP
Matthijs van NieuwkerkBeeld ANP

De BNNVara-coryfee verdiende vorig jaar 363.000 euro, vertelt mediadirecteur Hox. Dat is al minder dan het eerdere salarisbedrag van ruim een half miljoen, omdat Van Nieuwkerk - nog altijd de best betaalde presentator van de publieke omroep - tegenwoordig het tijdslot tussen 19.00 en 20.00 uur op NPO 1 deelt met Margriet van der Linden (van de talkshow M).

Na de zomer van 2020, wanneer Van Nieuwkerks contract afloopt, daalt dat salaris opnieuw. Het huidige beleid van de NPO schrijft namelijk voor dat alle presentatoren die momenteel meer verdienen dan een ministersalaris, bij het ondertekenen van een nieuwe overeenkomst teruggaan naar de balkenendenorm van 194.000 euro.

In die nieuwe situatie zou Van Nieuwkerk evenveel salaris krijgen voor een dagelijks programma (ongeveer een half jaar lang) als sommige publieke omroep-collega's die alleen wekelijks of zelfs minder op de buis verschijnen.

Dagelijks trekken
Hox pleit voor het terugdraaien van die regelgeving. "Ik zou willen dat een aantal uitzonderingen gehandhaafd wordt. De kans bestaat dat we Matthijs kwijtraken. Dat is een grote zorg. Aan dit soort mensen, ook aan Eva Jinek bijvoorbeeld, wordt dagelijks getrokken door commerciële partijen. Daar kunnen ze zo 2 à 3 keer meer verdienen."

De mediadirecteur zegt dat de waarde van Van Nieuwkerk voor de publieke omroep nog vaak wordt onderschat. "Hij brengt enorme STER-inkomsten binnen voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en is van zeer grote waarde voor de hele culturele sector. Dat dit onvoldoende wordt gesignaleerd, zit me dwars."

Dat Van Nieuwkerk geld kan verdienen met zijn achter de schermen-werkzaamheden voor het productiehuis MediaLane, onder meer verantwoordelijk voor het nieuwe College Tour, vindt Hox verdedigbaar. Hij stelt bovendien dat dit gewoon mag. "Zolang het niet gaat over programma's voor de NPO. Ik vind dat geen salarisconstructie."

Lees ook: Nog elf presentatoren NPO verdienen boven balkenendenorm

Reacties

De NPO wil niets liever dan Matthijs van Nieuwkerk behouden voor de publieke omroep, maar kan geen uitzondering maken om hem een hoger salaris te bieden dan de norm, tenzij de politiek die ruimte wél ziet.

"De NPO is het met BNNVARA eens dat Matthijs van Nieuwkerk van zeer grote waarde is voor de gehele publieke omroep. Wij doen dan ook ons uiterste best om uitzonderlijke toppresentatoren zoals Matthijs te behouden," zegt een woordvoerder van de NPO. "Uitgangspunt is uiteraard dat er zorgvuldig met publiek geld wordt omgegaan. Toch zagen én zien wij gezien de maatschappelijke en politieke discussie geen ruimte om de uitzonderingsregel waarbij sommige presentatoren boven de norm mochten verdienen, in stand te houden."

Ook verantwoordelijk minister Arie Slob peinst er niet over om voor presentator Matthijs van Nieuwkerk een uitzondering te maken. Het kabinet wil juist van af van uitzonderingen, laat de bewindsman weten. "Daarover ben ik ook steeds glashelder geweest.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden