BNN-VARA onder verscherpt toezicht door DWDD

BNN-VARA is in december na het mislukken van het DWDD-pop-uprestaurant onder verscherpt toezicht geplaatst door het Commissariaat voor de Media (CvdM).

Kookboek 'Koken met Kranenborg' tijdens de opening van het DWDD-restaurant Beeld anp
Kookboek 'Koken met Kranenborg' tijdens de opening van het DWDD-restaurantBeeld anp

Het CvdM bevestigt berichtgeving van NRC daarover. BNN-VARA werd onder verscherpt toezicht geplaatst nadat de omroep meerdere malen de regels van de Mediawet tartte bij nevenactiviteiten. Zo maakte De Wereld Draait Door in zendtijd reclame voor het restaurant.

Uit onderzoek van NRC blijkt dat BNN-VARA de financiële risico's van het restaurant te rooskleurig voorspiegelde toen de omroep het CvdM om toestemming vroeg voor de nevenactiviteit.

Boete nog niet uitgesloten
Uit documenten blijkt dat BNN-VARA ook bij dvd-verkoop en de ticketverkoop voor festival De Wereld Draait Buiten de regels overtrad. Financiële details zijn weggelakt uit de documenten, volgens de omroep om concurrentie- en privacyredenen.

Het toezicht houdt volgens het Commissariaat vooral in dat uitzendingen van DWDD 'nauwgezet worden gevolgd'. Opvallend is dat het CvdM geen boete uitdeelde. "Het moet nog blijken of sprake is geweest van een keiharde overtreding. Als je bezig bent met verscherpt toezicht, is dat nog niet het geval. Bovendien zijn er meerdere sanctiemogelijkheden - zo zijn er diverse waarschuwingen uitgedeeld dat het programma zich op een dunne lijn bevond," aldus een woordvoerder.

Hij kan niet bevestigen dat het is uitgesloten dat BNN-VARA alsnog een boete ontvangt voor het maken van reclame voor het DWDD pop-uprestaurant. "Maar het uitdelen van een boete is geen doel op zich."

Direct rekenschap
BNN-VARA laat in een reactie weten dat het omroepbestuur en de redactie van het programma "zich direct rekenschap hebben gegeven'' van het verscherpte toezicht. "DWDD is een innovatief en ondernemend programma, dat af en toe meer is en ook zeker wil zijn dan een dagelijkse talkshow.''

Als voorbeelden worden ook het Pop-Up Museum, DWDD University en popconcerten genoemd. Volgens de omroep zijn er regelmatig gesprekken met het Commissariaat "om binnen de mediawettelijke kaders te opereren''. "Dat zal in de toekomst niet veranderen.''

Dicht
DWDD opende in december met veel tamtam een pop-up restaurant naast de eigen studio, waar gedurende drie weken 'vergeten gerechten' van kok Robert Kranenborg gegeten werden. Na een aantal kiezelharde recensies sloot het restaurant na twee dagen de deuren alweer. Lees hier de onze nog eens: Bij pop-up restaurant DWDD is de koninklijke haas een ramp (**).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden