BNN maakt excuses voor kandidatenwerving Undateables

BNN zegt na de kritiek van afgelopen week de werving van kandidaten voor datingprogramma The Undateables aan te passen. Ook biedt de omroep excuses aan.

Jasper Piersma
null Beeld BNN
Beeld BNN

Het datingprogramma voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking benaderde vorige week de 23-jarige Cheyenne Polderman, die zich niet bewust was dat ze een beperking had. Een medewerker van het bedrijf dat The Undateables produceert voor BNN zei dit te doen vanwege haar 'superleuke uitstraling', maar de student antropologie had de indruk dat het eigenlijk om de wijnvlek op haar gezicht ging.

"Die medewerker ging er automatisch vanuit dat mijn wijnvlek beperkend is. Of dat zo is, werd me niet gevraagd. Terwijl mijn wijnvlek me absoluut geen last bezorgt," zei Polderman eerder tegen Het Parool. "Het maakt me echt boos dat iemand dit suggereert met zo'n vraag."

Reacties
Na het verhaal van Polderman reageerden verschillende mensen op sociale media die op een soortgelijke manier benaderd zijn voor The Undateables. Ook zij menen dat hun beperking geen belemmering is en zij zich niet zien als 'undateable'. Bij de Vlaamse publieke omroep VRT zei de 23-jarige Karolien Segers zich bijvoorbeeld enorm te storen aan een berichtje dat zij kreeg van een van de redacteuren van het BNN-programma.

'Het bericht overvalt me, beschaamt me,' schrijft ze in een opinie-artikel op de website van de VRT. 'Ik voel me een potje yoghurt in de snelverkoop. Ja, ik heb een beperking en ik ben vrijgezel. Ik heb me in het leven nooit zo beperkt gevoeld als na het lezen van dit bericht.'

Niet benoemen
BNN zei eerder dat het een normale gang van zaken is dat producers mensen die 'een bepaalde beperking hebben of anders afwijken van de norm' op deze manier te benaderen. De omroep zal dan ook niet stoppen om mensen rechtstreeks te benaderen, maar gaat wel de werkwijze aanpassen.

Zo zegt BNN dat het niet aan hun is om iets een beperking te noemen. "We willen juist het tegenovergestelde aantonen met ons programma, dat een aandoening of afwijking geen beperking hoeft te zijn," aldus een woordvoerder.

Daarom gaan redacteuren dat ook niet meer benoemen in hun communicatie met beoogde kandidaten, zegt een woordvoerder. "Het is een vrijblijvend verzoek. Als ze interesse hebben kunnen ze zelf contact opnemen met de redactie. Als uit een gesprek blijkt dat iemand een aandoening of afwijking als beperking voelt in zijn of haar zoektocht in de liefde, bieden we iemand aan daarbij te helpen."

Lees ook: Producer voor BNN vindt Amsterdamse student 'undateable'

Cheyenne Polderman Beeld
Cheyenne PoldermanBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden