Plus

Bliksem van Zwart Licht is persoonlijker dan ooit

De Amsterdamse hiphopgroep Zwart Licht maakte in 2009 furore met Bliksemschicht. Daarna volgden een ep en nog een album. Na bijna zes jaar verschijnt woensdag Bliksem. 'We moesten stoppen met mierenneuken.'

Rajko Disseldorp
Akwasi, Hayzee en Leeroy van Zwart Licht. Leeroy: 'De tour is spannend. Maar ik denk ook: ik ben trots op wat ik heb gemaakt.' Beeld Topbillin
Akwasi, Hayzee en Leeroy van Zwart Licht. Leeroy: 'De tour is spannend. Maar ik denk ook: ik ben trots op wat ik heb gemaakt.'Beeld Topbillin

"In welk jaar zitten we nu?" vraagt rapper Leeroy (26) halverwege het interview. "In 2018? Dan is de laatste plaat al bijna zes jaar geleden."

Rapper Akwasi (29): "Waarom hebben jullie ruzie? Die vraag hebben we het meest gekregen." Ze moeten lachen, want ruzie is er nooit geweest, de mannen zagen elkaar al die jaren bijna om de dag.

Leeroy zit samen met Akwasi en producer Hayzee (29) in hun vaste studio in de kelder van het Amsterdamse Volkshotel. Ze ­zitten er, verspreid door de kleine studio, vol enthousiasme bij. Klaar voor de nieuwe plaat, stilte voor de storm.

Zwart Licht brak in 2009 door met de debuutplaat Bliksemschicht. Meer dan vijftig shows volgden, onder meer in Paradiso en op Lowlands. Na dit succes verscheen ep No Juju (2010) en het album Leeroy Draait Door (2012). Daarna werd het stil rond de formatie, maar individueel zaten ze niet stil. Leeroy ontwikkelde zich als ingenieur.

Akwasi studeerde af aan de Toneelacademie in Maastricht en bracht zijn soloplaat Daar Ergens uit op zijn ­eigen label Neerlands Dope. Hayzee bracht solo-ep's uit en is onderdeel van Deux Deux met rapper ­Roscovitsch.

Hoe kijken jullie terug op het begin?
Leeroy: "Dat was een heel mooie tijd, man."

Akwasi: "Ik weet nog dat ik, voor ons debuut­album, Willie Wartaal met zijn blote bast op Lowlands zag staan. Toen dacht ik wel: dit moeten wij ook ooit doen. Voor we het wisten, stonden we ook op Lowlands in de X-Ray en toen dacht ik: ik ga gewoon mijn shirt uitdoen."

U dacht: ik ben Willie Wartaal.
Leeroy en Hayzee moeten lachen. Akwasi: "Nou, ik ben Akwasi, maar Willie Wartaal inspireerde me wel om mijn shirt uit te doen, weet je. Hij is ook gewoon een held met De Jeugd. Maar nog heel even over Lowlands. De eerste keer? Dat ging ham (los, red.)."

Hayzee: "Ja, man."

Leeroy: "Stagediven, alles."

Akwasi: "Dat was niet normaal, dan moet je shirt ook wel uit, want het is fucking heet."

Deze nieuwe plaat liet zes jaar op zich wachten. Waarom zo lang?
Leeroy: "Ik denk dat als je zo lang aan iets werkt, je gaat mierenneuken. En op een gegeven moesten we knopen doorhakken."

Akwasi: "Met welke track is het meest gemierenneukt?"

Leeroy: "Het nummer Alles."

Akwasi: "Rot op, man."

Leeroy: "Kill, we zijn vier jaar bezig geweest, we hebben van Alles vier of vijf versies gemaakt." Hayzee: "Ja, aan Alles is echt heel erg veel gewerkt, hoor. Had je het zelf niet door?"

Tijdens het interview is de sfeer luchtig, de mannen maken voortdurend grappen, maar Bliksem is een uiterst serieuze plaat geworden. Een album over 'het proces van een zwarte man zijn', meer willen ze er het liefst niet over zeggen. Leeroy: "Voor ons is het het proces van een zwarte man op aarde en dan is het aan jou om uit te vogelen welk gedeelte wat is."

Dat er lang gewerkt is aan Bliksem is te horen. De kenmerkende sound van de debuutplaat is er nog steeds, maar dan vernieuwd, ontwikkeld. En sommige nummers zijn persoonlijker dan ooit, zoals Lichtjes en Nu wij.

Gaan jullie nu anders te werk dan bij het debuutalbum, toen jullie een stuk jonger waren?
Leeroy: "Het is niet heel erg veranderd. Bij mij gaat het om het gevoel dat ik krijg bij een beat. Dan vraag ik aan Hayzee wat hij dacht toen hij de beat maakte. Over het nummer Disrespect zei hij: 'Ik dacht aan grove shit, aan onbeschoft doen, met je vuile schoenen op iemands witte bank lopen.' Toen kreeg ik energie en dacht ik: die kant moeten we dus op. Vanuit dat gevoel zet ik mijn woorden op papier."

Er komt een behoorlijke tour aan. Hoe is dat, na zo lang niet optreden?
Akwasi: "Het is tijd, man. We willen heel graag en we kunnen niet meer terug. We zitten al in die achtbaan, de gordels zijn om." Leeroy: "Ik vind het wel een beetje eng."

Waarom vindt u het eng?
Leeroy: "Het is spannend, omdat je niet weet hoe het publiek erop gaat reageren, maar ik denk ook: ik ben trots op wat ik heb gemaakt. Ik maak me niet druk over de mening van anderen, tenzij ze zeggen dat Akwasi nep is, dan ga ik ze slaan, dat kan namelijk niet."

Akwasi moet lachen: "Dat komt sowieso niet zo vaak voor."

Zwart Licht, 19 april, Melkweg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden