Terugblik

Blik aan deskundologen duidt het succes van De Luizenmoeder

Een kleine 2,6 miljoen kijkers voor aflevering 3 en morgen gaat aflevering 4 daar vast nog vet overheen.

Marjolijn de Cocq
Juf Ank in De Luizenmoeder Beeld Avrotros
Juf Ank in De LuizenmoederBeeld Avrotros

Maar dat kan niet zijn omdat De Luizenmoeder gewoon erg leuk is en g­ewoon lekker over the top, enne, nou ja vooruit dan maar, gewoon heel herkenbaar voor eenieder die zich om wat voor reden ophoudt onder de kaasstolp die een basisschool is.

Voor eenieder die de kotertjes in de klas heeft en kampt met de oudertjes van die kotertjes en de coterie van de lerarenkamer. Voor eenieder die zijn kotertje in de klas komt inleveren, een vinger uitsteekt maar zijn hele hand kwijtraakt aan ouderparticipatie en met huid en haar wordt opgeslokt door het schoolpleinnetwerk­gebeuren.

Zoals dat gaat. Zoals auteur dezes kan getuigen, weliswaar ontsnapt aan het luizenpluizen en ook nooit in de medezeggenschapsraad gezeten, maar met een carrière van tuintjesouder, voorleesouder, sinterklaassurpriseknutselouder, kerstklasversierouder, schoolreisjes­ouder, schoonmaakouder, taaldrukouder, activiteitenmorgenouder en klasseouder (nee echt juf Truus, graag gedaan hoor, voor jou altijd).

Grote Duiding
Maar De Luizenmoeder valt ten prooi aan Grotere Duiding want hier moest meer aan de hand zijn in een tijds­gewricht waarin met alles altijd meer aan de hand moet zijn. Dus ging het blik deskundologen open en werd pagina's lang geanalyseerd.

Irene Costera Meijer, hoogleraar journalistiekwetenschap (Trouw): 'Bevrijding, dat is denk ik wat veel kijkers voelen bij het zien van De luizenmoeder. Zo van: hè hè, eindelijk mogen we in deze politiek-correcte tijden weer lachen om harde grappen.'

Peter de Vries, onderwijsadviseur, doet promotieonderzoek naar het thema ouderbetrokkenheid aan de Universiteit Utrecht (NRC Handelsblad): De luizenmoeder maakt zichtbaar waar het wringt tussen de school en ouders.

"Vroeger had de leerkracht status: als je op school straf kreeg, gingen je ouders daar thuis nog eens overheen. Nu hebben ouders een stem gekregen en gaan ze juist tegen de leraar in."

Pedagoog Mieke van Spigt (NRC): ouders doen mee aan de schoolpleinmores omdat het om hun kinderen gaat. "Ze willen dat hun kind het goed heeft op school, maar hebben daar maar in beperkte mate invloed op. Ze zijn er niet bij in de klas." Het kleine beetje invloed dat ze hebben, willen ze ten volle benutten.

Recensenten
En dan waren er nog de vele recensenten en werd Erik van Muiswinkel - want ook grappig - van stal gehaald en waren er referenties aan Gloria Wekker, Sylvana en Annie M.G. Schmidt.

Maar zoals Gijs Groenteman benadrukte in zijn Parool-interview vorige week zaterdag met Ilse Warringa - coscenarioschrijver met Diederik Ebbinge en nu al legendarisch als juf Ank - iedereen die haar al wat langer volgt, weet dat ze meer van dit soort vrouwen in haar repertoire heeft. Van theater tot Klokhuis tot Welkom bij de Romeinen tot Toren C.

Chef nieuwsdienst van Het Parool Wilma Haan donderdag op Twitter: 'Ik zoek nog een doorwrochte analyse van het succes van De Luizenmoeder. Iemand?' Komt ie: die Ilse Warringa, die is dus gewoon heel erg goed.

De Luizenmoeder

Meteen toen de eerste aflevering van De luizenmoeder op tv was geweest - een droogkomische serie bij AvroTros over de verwikkelingen op een basisschool - barstte op Twitter een storm van enthou­siasme los. Het gebeurt niet vaak dat een serie zo snel, zo goed wordt ontvangen.

Ilse Warringa (42) is de ijzige Juf Ank in de populaire comedy De Luizenmoeder (1,6 miljoen kijkers), waaraan ze ook meeschreef. Ze deed van jongs af aan al mensen na. Lees hier het interview met Warringa uit PS van de Week.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden