PlusRecensie

Blauwe kerstballen en knapen in lederhosen: Alex Klaasens kerstmatinee is totaal over de top

‘There’s no business like snow business.’  Beeld Tom Sebus
‘There’s no business like snow business.’Beeld Tom Sebus

Na het succes van Showponies kon een speciale kerstvoorstelling van Alex Klaasen niet uitblijven. De meligheid is bij Snowponies nooit ver weg.

Mike Peek

In één van de leukste sketches van Snowponies speelt Alex Klaasen de ’Limburgse Mariah Carey’. Ze kan naar eigen zeggen minstens zo goed zingen als de echte. Sterker nog, ze is twee jaar ouder en schreef ooit het nummer Alles wat ik wil voor Pasen is Joep. Daar is die Amerikaanse trut dus mooi mee aan de haal gegaan.

Ontroerend duet tussen smeltende ijspoppen

Afgelopen oktober won Klaasen met zijn revue Showponies 2 de Poelifinario in de categorie Engagement. Omdat het succes naar meer smaakt en er ‘no business like snow business’ is, kon een speciale kerstvoorstelling niet uitblijven. Daarin zien we een grotendeels nieuwe cast en heeft Klaasen het engagement naar de achterbank geschoven. Deze vijf kwartier draaien om het vieren én bespotten van onze voornaamste feestdag. Meligheid is daarbij nooit ver weg.

Toch bevat de voorstelling ook een paar prachtige liedjes, waaronder Het Kerstdorp, een warme variant op Wim Sonnevelds Het Dorp, en een ontroerend duet tussen twee smeltende ijspoppen. Je kijkt continu je ogen uit, want decors en kostuums zijn zowel stijlvol als lekker over de top nostalgisch.

Vette grappen

Lollig én lief is de sketch op een Duitse kerstmarkt, waar twee verlegen mannen toenadering tot elkaar zoeken als de één twee blauwe kerstballen koopt bij het stalletje van de ander. Ondanks dat soort vette grappen en dito accenten ga je toch een beetje van deze stuntelende knapen in lederhosen houden.

Alleen de rode lijn, een jolige, actuele versie van het kerstverhaal, komt minder goed uit de verf. Die draait om de vraag wie er achter de ‘onbevlekte’ zwangerschap van Maria zit. Het begin is veelbelovend en Willem Engel speelt een geestige bijrol, maar de energie zakt bij elke nieuwe scène in het verhaal verder weg. Gelukkig heeft Snowponies voldoende in huis om die zwaktes te compenseren.

Cabaret: Snowponies.

Door Alex Klaasen, Daniel Cornelissen, Lucas Schilperoort, Renée de Gruijl, Myrthe van der Vuurst de Vries en Pepijn van den Berg.

Regie: Gijs de Lange

Gezien: DeLaMar Theater, 10 december.

Te zien: daar t/m 9 januari (matinees op diverse dagen, 13.00/15.15)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden