PlusFilmrecensie

Black Pantherbiopic Judas and the Black Messiah had een serie verdiend

Judas and the Black Messiah. Beeld Glen Wilson
Judas and the Black Messiah.Beeld Glen Wilson

Judas and the Black Messiah is een biopic vermomd als een FBI-informantenfilm. William ‘Bill’ O’Neal (LaKeith Stanfield), de Judas uit de titel, wordt door een FBI-agent (Jesse Plemons) gerekruteerd om binnen te dringen in de Illinois-afdeling van de Black Panther Party in Chicago aan het eind van de jaren zestig. De FBI is namelijk bang dat de charismatische orator Fred Hampton (Daniel Kaluuya), die voorzitter is van deze afdeling, na de moord op Malcolm X als nieuwe zwarte messias zou kunnen opstaan.

Net zoals Bill de Black Panthers onder valse voorwendselen binnendringt, fungeert deze invalshoek als een dekmantel voor een verhaal over het leven van Fred Hampton en het belang van de Black Pantherbeweging. Regisseur Shaka King, die ook het scenario schreef, weet duizelingwekkend veel informatie te verwerken in twee uur.

Toch blijft er veel onduidelijk. Hoewel Bill misschien niet het hoofdpersonage van de film is, is hij in de meeste scènes aanwezig; zijn snelle promotie in de partij en bijna onmiddellijke nabijheid van Hampton roepen vraagtekens op. De echte Bill was een mysterieuze man, ontdekken we in de documentairebeelden aan het einde van de film, maar in de speelfilm is er een gebrek aan kennis over zijn drijfveren en gedachten en komt het personage daardoor soms vlak over.

Judas and the Black Messiah is een ambitieus project dat meerdere jaren in de levens van belangrijke figuren rondom Black Pantherprominent Fred Hampton beslaat. De film omvat zoveel interessant materiaal dat het misschien een beter medium had gevonden in een korte serie. De emotionele weerklank van de boodschap wordt soms overstemd door een te beknopte behandeling van de ingrijpende gebeurtenissen.

Judas and the Black Messiah

Regie Shaka King

Met Daniel Kaluuya, LaKeith Stanfield, Jesse Plemons, Dominique Fishback

Te zien in Filmhallen, Kriterion, Pathé, Studio/K, De Uitkijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden