De erelijst

Bitches Brew heeft het aangezicht van de jazz voorgoed veranderd

In deze rubriek bespreekt de muziekredactie van Het Parool een klassieker uit de geschiedenis van pop, jazz of klassieke muziek die het waard is opnieuw te beluisteren. Deze keer: Bitches Brew van Miles Davis.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Vijftig jaar geleden verscheen op Columbia een dubbelelpee die het aangezicht van de jazz voorgoed zou veranderen. De plaat, Bitches Brew, was met ruim een miljoen verkochte exemplaren niet alleen een van de grootste verkoopsuccessen van Miles Davis, hij stond ook aan de wieg van zeer succesvolle carrières van musici die erop meespeelden, onder wie John McLaughlin, Joe Zawinul en Chick Corea. Bitches Brew was in minstens twee opzichten revolutionair. Niet alleen omhelsde Davis het elektrisch versterkte instrumenta­rium van de rock, met de bijbehorende uitgesponnen grooves en jams in één akkoord, ook maakte hij, en vooral zijn technicus Teo Macero, verregaand gebruik van postproductionele technieken. Dat was in de jazz toen nog ongehoord.

Terug in de tijd In 1969 vond Miles Davis zichzelf opnieuw uit. Hij was gestopt met drank en drugs, was gaan boksen en gezond gaan eten. Hij speelde daardoor krachtiger en energieker dan ooit en met aanzienlijk grotere adembeheersing. Dat gaf hem zo veel energie dat hij veranderde in een muzikale vulkaan, met onophoudelijke artistieke erupties. Hij breidde zijn kwintet uit en met die band nam hij In a Silent Way op, een plaat waar hij buitengewoon tevreden over was en die veel nieuwe muziek in hem losmaakte. Dat culmineerde een jaar later in Bitches Brew.

Waarom nu herbeluisteren? Omdat Bitches Brew nog steeds een opwindende luisterervaring oplevert. Elk stuk is een kaleidos­coop van ritmes en timbres, van hypnotiserende grooves, exploderende akkoorden op de elek­trische piano en subtiele kleuraccentjes. Een hoogtepunt is Spanish Key, waarin alles samenkomt.

Verder luisteren? In 1998 verschenen The Complete Bitches Brew Sessions, met alle 21 stukken die Davis en de zijnen in 1970 opnamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden