Biograaf Wolkers: 'Hij leefde om de dood te verpulveren'

Donderdag promoveert journalist-schrijver Onno Blom op Het Litteken van de Dood. Hij werkte tien jaar aan de monumentale biografie van Jan Wolkers, die donderdag precies tien jaar geleden overleed.

ANP
Een hagiografie is het niet geworden, benadrukt de biograaf Beeld anp
Een hagiografie is het niet geworden, benadrukt de biograafBeeld anp

"Ik ben heel erg blij dat ik eindelijk, eindelijk verlost ben van die ene vraag die ik al tien jaar heb moeten aanhoren: 'Wanneer is dat boek af?'"

Onno Blom (1969), op weg naar de opnames van een televisieprogramma, lacht een bevrijdende lach. 'Dat boek' is het ruim 1100 pagina's tellende Het Litteken van de Dood: de biografie van Jan Wolkers.

Donderdag is het tien jaar geleden dat Jan Wolkers op zijn geliefde eiland Texel op 81-jarige leeftijd overleed. Blom wilde per se op die datum zijn biografie presenteren.

"Kan ik ein­delijk laten zien dat ik de afgelopen tien jaar niet uit mijn neus heb zitten eten. Wie Jan Wolkers na al die jaren voor mij is? Een geweldige, levenslustige, humoristische en getalenteerde man. O, en kun je daar het woord obsessief nog even tussen plakken?"

"Twee dingen had ik nodig als biograaf: obsessief gedrag en monomanie. Er is geen dag in al die jaren geweest dat ik niet met Jan Wolkers bezig ben geweest. En ik had die tijd ook nodig om hem goed neer te zetten. Ik hoop dat dat gelukt is"

Archief
Voor de biografie koos Blom ervoor dicht bij de schrijver Wolkers te blijven. "Zoals hij schreef wilde ik de biografie schrijven: een echt verhaal vertellen. Waar ik achter ben gekomen is dat er bij hem geen onderscheid is te maken tussen wat hij vertelde en wat hij in zijn boeken schreef. 'Niemand is dichter bij de waarheid gebleven dan ik,' zei hij. Toen wist ik wat de opdracht van het boek was en wat mijn vraagstelling. Want klopte dat wel?"

"Wat was de waarheid en hoe heeft die waarheid de kunst beïnvloed en hoe heeft die kunst het leven beïnvloed? Daar zit ironie in, want iedereen weet dat de schrijver de waarheid liegt. Ik was aanvankelijk sceptisch, maar ik ben erachter gekomen dat hij helemaal gelijk had."

Het bleek, zegt Blom, dat hij al het materiaal van zijn leven in zijn archief bij elkaar had gehouden. "Hij was zelf de biograaf voor geweest in het verzamelen van dat materiaal. Hij is door het maken van zijn werk - ook zijn beelden en schilderijen spelen in de biografie een grote rol - tot zelfinzicht gekomen. Alles moest voor de kunst wijken. Hij leefde om de dood te verpulveren."

Het was een geweldig avontuur, aldus Blom. "En nu zit het erop. Dat stemt melancholisch. Echt, ik weet niet hoe het leven er morgenochtend uit zal zien."

Onno Blom: Het Litteken van de Dood. De Bezige Bij, 1120 blz., €39,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden