Binnert de Beaufort: De kalief van Amsterdam ***

De roman De kalief van Amsterdam is een satire. Dat is goed om te weten, want na een paar bladzijden voert de schrijver een sprekend konijn op, scheurt de aarde open en komt op de plek van de Eerebegraafplaats in Bloemendaal een moskee tevoorschijn.

Dan heeft de vrouw wie zich dit visioen openbaart, politica Wendy Arends van de Nederlandse Liberalen, al gewaarschuwd voor het gevaar van de islam. Arends vindt dat haar partij te weinig doet aan dat gevaar en stapt, met een aantal collega's, uit de partij en richt een nieuwe partij op.

Parallel aan dit verhaal loopt het verhaal van John Velo, een rokkenjagende televisiejournalist die met een oudere collega een late night show presenteert (veel van de personages in deze satire lijken uiteraard op bestaande personen). Hij wordt op een avond overvallen door een groep jonge Marokkanen en belandt in een identiteitscrisis.

Dan komt hij in contact met de broer van één van de overvallers en ontfermt hij zich zo'n beetje over die jongen. De woede en agressie die om deze Omar hangen, geven Velo de kracht iets nuttigs met zijn leven te doen. Tegen de achtergrond van de opkomst van de nieuwe partij van Arends, die de islam uit Nederland wil verdrijven, wil Velo juist laten zien dat niet alle moslims over één kam te scheren zijn. Een roman dus over de klassieke strijd tussen goed en kwaad.

Binnert de Beaufort kan goed schrijven. Jammer is alleen dat hij het er te dik bovenop legt. Bijvoorbeeld als gesproken wordt van deportaties van moslims en concentratiekampen, waarbij een volle Amsterdam Arena schreeuwt dat Europa moet worden bevrijd van de islam.

Als tijdens die bijeenkomst in de Arena een aanslag op Arends wordt gepleegd, breekt de pleuris uit in het land. (Ik moest denken aan de roman Pijn van Beau van Erven Dorens, die moslimterroristen het Rijksmuseum wil laten opblazen.)
Het boek eindigt met een scène die een politicus als Geert Wilders niet onaangenaam zal vinden.

De kalief van Amsterdam is van dik-hout-zaagt-men-plankensatire. Leuk om te lezen, maar als maatschappijkritiek te jolig om te provoceren of actuele problemen serieus aan te snijden. Maar misschien was dat helemaal niet de bedoeling van De Beaufort. In dat geval heeft hij een boek geschreven dat alleen vermaakt. Ook net iets te weinig voor zo'n schrijver. (MAARTEN MOLL)

Binnert de Beaufort:
De kalief van Amsterdam
Prometheus, €18,95

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden