Bijzondere expositie Banksy van start in Amsterdamse Lionel Gallery

In de Amsterdamse Lionel Gallery is vanaf vandaag een expositie van Banksy, de roemruchte Britse streetartkunstenaar. Bijzonder: er is werk te koop.

Beeld Banksy

De zeefdruk Morons, over een veiling, is typerend voor de positie die Banksy heeft ingenomen in de kunstwereld. 'I can't believe you morons actually buy this shit' (Ik kan niet geloven dat jullie eikels deze troep echt kopen) is te lezen op het schilderijtje dat verkocht wordt op die veiling. De veilingmeester heeft aan zijn wijzende arm te zien net een bod erop gehad.

De Britse streetartkunstenaar heeft zich altijd opgesteld als een soort Robin Hood die kunst teruggeeft aan het volk, maar behoort nu tot de gevestigde orde die hij zo vaak heeft bekritiseerd. Ooit begonnen als graffitispuiter in Bristol, werd Banksy de anonieme rebel van de kunstwereld.

Tot zijn vroege inspiratiebronnen worden gerekend de eveneens uit Bristol afkomstige graffiti-artiest 3D, die later Massive Attack oprichtte, en de Parijse streetartkunstenaar Blek le Rat. Naar eigen zeggen stapte Banksy over van spuitbussen naar stencilwerk omdat hij zo sneller kon werken en zo makkelijker uit handen van de politie kon blijven.

Identiteit
Morons toont ook Banksy's humor. Het zijn die humor en speelsheid die zijn werk zo bijzonder maken. Banksy levert in zijn werk veel kritiek op het kapitalisme en speelt vaak met bestaande (gezags)verhoudingen, maar nergens wordt het zeurderig. Denk aan zijn werken met ME-agenten met smileys als hoofden, zoals Have a nice day, kinderen die elkaar een bord toegooien met de tekst 'No ball games please', en rellende bankiers.

Banksy kijkt naar de stad als een skateboarder dat doet - op zoek naar een mooie muur, stoep of andere plek die hij kan gebruiken voor zijn kunsten. De stelende rat die met betonschaar een echt slot doorknipt is daar een goed voorbeeld van.

Hoewel hij zijn identiteit angstvallig geheim houdt- op de kaartjes bij de stukken in Lionel Gallery varieert zijn geboortejaar zelfs tussen 1973 en 1974 - is Banksy niet vies van een goede stunt. Zo hing hij eigen werken op in bekende musea zoals het Metropolitan Museum in New York en het British Museum in Londen. In dat laatste bleef zijn schilderij van op winkelwagens jagende neanderthalers maanden hangen voordat iemand het in de gaten kreeg. Het behoort nu tot de vaste collectie.

Gelimiteerde prints
Twee jaar geleden verbleef Banksy een maand in New York. Daar verscheen niet alleen werk van hem op de muren. Hij liet ook een vrachtwagen vol piepende speelgoedbeesten door de stad rijden en verkocht eigen werk (waarde tienduizenden euro's) in Central Park voor zestig dollar.

Inmiddels is Banksy groter dan groot. Zijn film Exit Through The Gift Shop kreeg een Oscarnominatie en zijn werken zijn zo gewild dat mensen hele muren uitzagen. Lieten gemeenteambtenaren eerst nog vrolijk Banksy's stukken verwijderen of overschilderen, nu moet zijn werk zo snel mogelijk bewaard en beschermd worden.

De expositie in Lionel Gallery is daarom met recht bijzonder te noemen. Dat er werken van Banksy te koop zijn is al bijzonder. 'Er zijn heel veel klanten en te weinig handel,' zegt Kim Logchies van Lionel Gallery. Er hangen vijftien originele werken en al zijn gelimiteerde prints zijn er te zien. Prijzen variëren van drieduizend tot een miljoen euro. Drie jaar zijn Logchies en haar man Lionel bezig geweest deze expositie te regelen. 'Banksy zelf heeft al jaren geen expositie georganiseerd en Sotheby's was vorig jaar de enige buitenstaander tot nu toe.'

In zijn boek Wall and Piece liet Banksy weten zelf geen fan van galeries te zijn: 'Als je naar een kunstgalerie gaat ben je slechts een toerist die naar de prijzenkast van een stel miljonairs kijkt.' Misschien moet u toch maar even gaan kijken. Dan maar een eikel of toerist.

Barcode Leopard uit 2002. Beeld Bloomsbury Auctions
Forgive us our trespassing (2010), gemaakt voor de film Exit through the gift shop. Beeld -
Tortoise helmet (2009) Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden