Plus

Bijval en kritiek na vertrek Beatrix Ruf bij Stedelijk

Het opstappen van Beatrix Ruf als directeur van het Stedelijk Museum maakt nogal wat los in de internationale kunstwereld.

Kees Keijer
Beatrix Ruf Beeld Roger Cremers/Lumen
Beatrix RufBeeld Roger Cremers/Lumen

Ruf werd in 2014 als directeur van de Kunsthalle Zürich naar Amsterdam gehaald als degene die het Stedelijk weer internationaal op de kaart van de moderne en hedendaagse kunst moest zetten.

Haar goedlachse verschijning werd ook gezien als een verademing ten opzichte van haar weinig communicatieve voorgangster Ann Goldstein. Ze vertrekt na kritiek op haar nevenfuncties.

Kritiek op NRC
Ruf ging voortvarend van start, pakte het gebouw aan en had exposities van internationale kunstenaars.

"Heel jammer dat dit nu gebeurt," zegt galeriehouder Diana Stigter. "Ik vond dat ze goede dingen aan het doen was. Ze was de juiste persoon op de juiste plaats. Aan de andere kant, als hier inderdaad sprake is van gebrek aan transparantie en belangenverstrengeling, is dat ook niet goed."

Naast bijval voor Ruf is er vanuit de kunstwereld ook kritiek op NRC Handelsblad, die Rufs vermeende belangenverstrengeling in een reeks artikelen publiceerde.

Een 'ongezonde vorm van journalistiek', vindt Krist Gruijthuijsen, directeur van KW Institute for Contemporary Art in Berlijn.

"Het is belangrijk dat journalisten onderzoek doen naar feiten en waarheden, maar dit werd op zo'n populistische manier gebracht. Op zo'n manier wordt er enorm veel druk op een instelling gelegd. Het is heel duidelijk dat dit uit interne frustratie is ontstaan. Nog geen zes dagen geleden verschenen de eerste berichten en nu is Ruf weg. Er wordt niet meer gepraat, maar populistisch uitgepakt."

Blik op de toekomst
Ook voor de gemeente komen de nevenactiviteiten van Ruf als een verrassing. "In mijn ogen heeft Beatrix Ruf een verstandig besluit genomen door op te stappen," zegt Kajsa Ollongren, wethouder Kunst en Cultuur. "De raad van toezicht heeft nu de belangrijke taak om de continuïteit van het Stedelijk Museum op korte termijn te waarborgen.''

Nadat zakelijk directeur Karin van Gilst vorige maand al opstapte, hoopt Ollongren dat het Stedelijk straks een nieuwe directie heeft 'met de blik gericht op de toekomst'. "Want het museum is toonaangevend in de internationale kunstwereld en van groot belang voor de stad Amsterdam."

Lees ook: Beatrix Ruf, opzienbarend én omstreden bij het Stedelijk

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden