Bijna helft van salarissen NPO gaat naar externen

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is ongeveer de helft van alle salariskosten kwijt aan consultants en tijdelijke krachten. Met name in 2016 en 2017 rezen die kosten de pan uit.

Beeld anp

In vijf jaar zijn de kosten aan externe inhuur met meer dan 150 procent gestegen, blijkt uit onderzoek van Consultancy.nl, een onafhankelijk platform voor de advies­wereld.

Vorig jaar gaf de NPO 10,7 miljoen euro uit aan extern advies en opvulling van tijdelijke functies, 44 procent van de salariskosten. Een jaar eerder was dat percentage zelfs 59 procent. In 2011 werd slechts 13 procent van de salariskosten aan advies en inhuur uitgegeven.

Volgens een woordvoerder van de NPO klopt de gemelde toename, maar geven de percentages een vertekend beeld, omdat de sociale lasten er niet in zijn meegenomen.

De NPO verwacht dat de kosten de komende ­jaren weer zullen dalen. "De piek is veroorzaakt door de start van een groot aantal projecten tegelijkertijd. Het gaat dus om een eenmalige kostenstijging."

Roemernorm
De consultants, onder meer van The Boston Consulting Group, hielpen de NPO bij het ontwikkelen van een toekomststrategie, het samenvoegen van radiostudio's, de lancering van NPO Start en andere ICT-projecten.

Ook dachten ze na over de 'herposi­tionering' van 3FM. Dat laatste heeft gezien de tegenvallende luistercijfers nog weinig vruchten afgeworpen.

Het percentage externe inhuur is, zeker in vergelijking met gemeenten en ministeries, uitzonderlijk hoog, zegt Larry Zeenny van Consultan­cy.nl, die voor het onderzoek de jaarverslagen van de NPO heeft doorgespit.

Grote gemeenten gaven vorig jaar 20 procent van de loonsom uit aan externen, gemiddeld voor alle gemeenten lag dat percentage op 17 procent. Ministeries mogen volgens de zogeheten roemernorm maximaal 10 procent van de personele uitgaven besteden aan externe inhuur. Ook onder de striktere definitie die zij hanteren zou de NPO met 30 procent ruim boven de norm uitkomen.

Zorgvuldige afweging
De vele externe krachten maken de NPO kwetsbaar, zegt Zeenny. "Het geeft aan dat de organisatie om wat voor reden dan ook erg leunt op externe capaciteit. De publieke omroep heeft de benodigde expertise of capaciteit klaarblijkelijk niet in huis."

Volgens de woordvoerder van de NPO wordt de afweging of externe ­experts wel of niet moeten worden ingehuurd altijd zorgvuldig gemaakt.

"We proberen zo efficiënt en effectief ­mogelijk te werken, maar soms is de benodigde kennis niet beschikbaar. Het is voor ons niet rendabel derge­lijke specialistische kennis standaard in huis te hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden