Recensie

Bij Toto speelt het verstrijken der jaren geen enkele rol (****)

Grote hits hebben de mannen van Toto al tientallen jaren niet meer afgeleverd, maar ook zaterdag liep de Ziggo Dome in Amsterdam moeiteloos vol met opvallend veel twintigers en dertigers. Het werd een feestelijke mix van meezingers en nieuw verschenen werk.

Patrick Meershoek
Steve Lukather, eerder dit jaar bij een ander optreden. Beeld anp
Steve Lukather, eerder dit jaar bij een ander optreden.Beeld anp

In Amerika is de band herontdekt als exponent van wat yachtrock wordt genoemd: de perfect gespeelde en geproduceerde softrock uit de jaren zeventig en tachtig. Denk daarbij aan een luxe zeilboot van heel veel meters die ergens voor de kust van Miami onder een wolkenloze hemel door het water scheert. In de verte kwettert een dolfijn en op het dek staan de mannen van Toto met hun instrument in de handen. Africa nog maar eens doen?

In Nederland heeft Toto dat nieuwe, hippe etiket niet nodig. Grote hits hebben de mannen al tientallen jaren niet meer afgeleverd, maar de band met de trouwe achterban is onverminderd hecht gebleven. Ook zaterdag liep de Ziggo Dome moeiteloos vol, ook nog eens met opvallend veel twintigers en dertigers in de zaal. Het wijst erop dat ook een nieuwe generatie valt voor het grote muzikale vakmanschap van de afzonderlijke leden.

Vakmanschap waarin ondanks het verstrijken der jaren maar geen sleet lijkt te komen. Toetsenist David Paich klonk af en toe wat onvast in zijn zangpartijen en kan maar beter niet meer dansen op het podium, maar verder viel er geen krasje te ontdekken.

Oerbezetting
Toto trad op met naast Paich gitarist Steve Lukather, toetsenist Steve Porcaro en bassist David Hungate, die opzien baarde door zijn instrument de hele avond op een standaard te bespelen. Zanger Joseph Williams, in de jaren tachtig verbonden aan Toto, heeft zich enkele jaren geleden weer bij de band gevoegd.

De kunst van Toto is de combinatie van een muzikale virtuositeit en toegankelijkheid. De leden van Toto kennen het geheim van een goede intro, om maar eens wat te noemen. Of het nu gaat om de hamerende piano van Hold the line, de ontspannen kuierende drums van Rosanna of de warme synthesizerklanken van Africa: de eerste maten van de nummers zijn voldoende om meteen een klein geel briefje te plakken op de koelkast in het brein: straks refrein meezingen.

Meezingers en nieuw werk
Die grote hits waren zaterdag behendig over de setlist verspreid, zodat iedereen de volle twee uur bij de les bleef, met het onverwoestbare Africa als feestelijke afsluiter. Tussen de meezingers door was er ruimte voor nieuw werk van het net verschenen veertiende album. Nummers als Burn en Great Expectations lijken geschreven om de virtuositeit van de leden te etaleren, met een hoofdrol voor gitarist en gangmaker Lukather, die strooide met elegante en tegelijk venijnige solo's.

Een van de hoogtepunten van de avond was Without Your Love, een eigen nummer dat verrassend overliep in Little Wing van Jimi Hendrix. Vanwege de uitgesponnen solo geldt het nummer als een meesterproef voor rockgitaristen en Lukather maakte duidelijk dat hij zich nog steeds met de besten kan meten. 'Damn,' reageerde zanger Williams na afloop, en de zaal dacht er net zo over.

Dat het gitaarbeest een kwartiertje eerder als leadzanger van de suikerzoete ballad You know I won't hold you back now alle eierstokken in de zaal had laten trillen, onderstreepte nog maar eens de veelzijdigheid van de man.

Herstel
In deze recensie stond eerder dat ook Jeff Porcaro te zien was in de Ziggo Dome. Dat is onjuist, hier werd Steve Porcaro bedoeld. Jeff Porcaro overleed in 1992. Keith Carlock werd genoemd als drummer, maar hij is tijdens de tour vervangen door Shannon Forrest.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden