PlusTv-recensie

Bij Narcos in Mexico is alles anders, behalve de openingstune

Vrijdag begint op Netflix het vierde seizoen van Narcos, de serie over drugshandel in Latijns-Amerika. De actie is verplaatst van Colombia naar Mexico.

Peter van Brummelen
Felix Gallardo (Diego Luna) is de leider van het Guadalajarakartel Beeld Carlos Somonte/Netflix
Felix Gallardo (Diego Luna) is de leider van het GuadalajarakartelBeeld Carlos Somonte/Netflix

Prachtig beroep, locatiescout, zou je zeggen. En al helemaal als de film of serie waarvoor je geschikte locaties moet vinden zich in een exotisch land afspeelt. Maar het beroep van locatiescout kan ook letterlijk levensgevaarlijk zijn.

Vorig jaar werd in Mexico het lijk van Carlos Muñoz Portal aangetroffen in een met kogels doorboorde auto. Hij was in Mexico om locaties te scouten voor het vierde seizoen van Narcos. Wie hem vermoordde is niet duidelijk, maar vermoedelijk waren het leden van een drugsbende.

Daarmee nog maar eens aangegeven dat er echt niets romantisch is aan de drugsproductie en -handel in Zuid- en Midden-Amerika. Aan zulk romantiseren doet Narcos ook niet mee.

De Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar, baas van het zogeheten Medellínkartel, was in de eerste twee seizoenen van de serie een weliswaar heel fascinerende, maar toch vooral gewetenloze klootzak. In het derde seizoen van de serie, over het Calikartel, het andere grote Colombiaanse drugskartel, was hij afwezig, maar behielden we wel Javier Peña, de zacht gezegd eigenzinnige, maar wel sympathieke DEA-agent.

Guadalajarakartel
In het vierde seizoen is ook Peña afwezig. Narcos 4 zou dat seizoen aanvankelijk gaan heten. Het is Narcos: Mexico geworden. Terecht, want vrijwel alles is anders. Ander land, andere drugs (wiet en heroïne vooral), ander kartel, andere karakters, andere acteurs.

Gebleven is wel die prachtige openingstune (het gaat om het nummer Tuyo van de Braziliaanse singer-songwriter Rodrigo Amarante). Al meteen na één aflevering zit de bitterzoete melodie ervan dagenlang in je hoofd. Vertrouwd is ook de kwaliteit van de serie. Dat vorige seizoen, zonder Escobar dus, overtuigde toch niet helemaal. In Mexico begint Narcos een tweede leven, waarin twee karakters centraal staan.

Aan de ene kant is er Kiki Camarena, een Amerikaanse politieman met Zuid-Amerikaanse roots. Een echte familieman en in zijn werk heel ambitieus. Als het hem in de Verenigde Staten maar niet lukt hogerop te komen, accepteert hij een baan bij de DEA in Mexico. Daar is voor een ambitieus type als hij genoeg te doen.

Il Padrino
Het andere centrale karakter in Narcos: Mexico is Felix Gallardo (Diego Luna), de leider van het Guadalajarakartel. We zien hem in de jaren tachtig opklimmen/verworden van nota bene een eenvoudige politieagent tot de grootste drugsbaron van zijn land, de Pablo Escobar van Mexico.

Net als de eerdere Narcos-seizoenen is Narcos: Mexico gebaseerd op ware gebeurtenissen. 72 jaar is inmiddels de echte Felix Gallardo, bijgenaamd ll Padrino (De Peetvader), nu en hij zit sinds 2014 opgesloten in een zwaar bewaakte gevangenis in Guadalajara. Dat hij daar ooit nog uitkomt is niet waarschijnlijk, want hij heeft nog ruim dertig jaar te gaan als straf voor zijn aandeel in de moord op een DEA-agent.

In Mexico was Gallardo in de hoogtijdagen van zijn kartel oppermachtig. Maar voor zijn internationale operaties was het wel noodzakelijk een verbond te sluiten met de Colombiaanse drugswereld. Het leidt er in Narcos-Mexico toe dat - spoiler alert - al vroeg in de serie toch een voor de kijkers oude bekende opduikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden