Plus

Bij Comedytrain niet alleen 'happy go lucky'-comedians

Alle stand-upcomedians verzamelen: het Comedytrain International Summer Festival staat op het punt te beginnen. Programmeur Stefan Pop presenteert trots een line-up met culthelden en grote namen, onder wie de sterschrijver van Saturday Night Live.

Mike Peek
Stefan Pop Beeld Diederick Bulstra
Stefan PopBeeld Diederick Bulstra

Het is de 25ste editie van het internationale festival in Toomler en de 32-jarige programmeur is vooral trots op een herhaling: Eddie Pepitone komt weer.

De Amerikaanse cultkomiek stond drie jaar geleden al in Toomler en speelde de zaal toen vier avonden plat. Dit jaar sluit hij het festival van 8 tot en met 11 augustus solo af, in 2015 dubbelde Pepitone nog met Alex Edelman.

"Alex had toen net 'beste nieuwkomer' gewonnen op het Fringe Festival in Edinburgh en vond zichzelf heel wat. Eddie sloot de eerste avond af, maar de tweede avond wilde Alex als tweede. Dat heeft ie geweten. Eddie speelde zo goed dat Alex daar niet aan kon tippen. Daar hou ik van. Stand-up is bijna sport.

Een lesje
De beste mag altijd als laatste. Die sfeer moet het ook hebben: als bij ons in de club een jong lid van Comedytrain zegt dat hij een avond wil afsluiten, zetten wij onze beste comedian precies voor hem. Dat wordt of een lesje in nederigheid, of hij gaat er met alle bravoure inderdaad nog overheen. Allebei mooi."

De grootste naam dit jaar is Michael Che (1 tot en met 4 augustus), de belangrijkste schrijver van Saturday Night Live. "Alles gaat door zijn vingers bij dat programma. En je weet dat Trump er elke week naar kijkt, je voelt dat Che in constante dialoog staat met de machtigste man ter wereld. ''

''Hij speelt momenteel vooral nog in de wat kleinere zalen, omdat hij naar de perfecte special toe wil werken. Hij wil die ene show maken waar iedereen het over heeft, zoals Eddie Murphy ooit deed met Delirious."

Rauw versus laidback
Pepitone en Che hebben op het podium het rijk alleen, de overige weken is er steeds een double bill: twee comedians die elk een uur spelen. "Die vullen elkaar idealiter mooi aan. Van 11 tot en met 14 juli hebben we bijvoorbeeld Fin Taylor, die rauw en analytisch heel sterk is en interessante dingen te melden heeft over de maatschappij.

Daar zetten we dan Pierre Novellie tegenover, echt een laidback verhalenverteller uit Zuid-Afrika. Toevallig kunnen die twee het ook goed met elkaar vinden."

Pop luistert naar podcasts, leest kritieken en bezoekt festivals over de hele wereld om tot een selectie te komen. Hij programmeert niet alleen het festival, maar ook de maandelijkse internationale avonden in Toomler.

Creatief brein
Als 15-jarige klopte Pop al aan de poort bij Comedytrain en boekte hij succes met zijn tweede auditie, in 2005. Hij maakte radiosketches en is een van de creatieve breinen achter het televisieprogramma Klikbeet. "Ik probeer zo divers mogelijk te programmeren, dus zeker niet alleen maar wat ik 'happy go lucky'-comedians noem.

Dat zijn mensen die lekker gaan babbelen met het publiek, aan mensen op de eerste rij vragen waar ze vandaan komen en daar dan op inspelen. Als je dat goed doet, heb je bijna geen eigen materiaal nodig. Dat kan net als eten bij McDonald's best lekker zijn af en toe, maar niet iedere dag."

Het grote gelijk
Pop wil ook geen makkelijke grappen over Trump meer horen. "We leven in een tijd waarin iedereen alles expliciet zegt. Ik had honderden comedians kunnen boeken die gewoon letterlijk roepen wat ze vinden en verder amper iets doen. Alsof hun gelijk voldoende is om mensen te entertainen.

Je kunt het als comedian bijna niet meer maken om te zeggen dat je Trump heel goed vindt en het publiek zelf uit laten vogelen dat je dat niet meent. In het oude Griekenland moest er na een toneelstuk vaak iemand op het podium komen om te vertellen dat de slechteriken acteurs waren, anders werden ze in elkaar geslagen. Het lijkt wel alsof we weer terug zijn op dat punt."

Grote namen
De goede reputatie van Toomler in het buitenland maakt het Pop makkelijker om grote namen naar Nederland te halen. "Iedereen waardeert dat de club wordt gerund door andere comedians. En wij snappen hoe je met mensen moet omgaan.

Natasha Leggero kwam hier twee jaar geleden met haar man en vond het fijn dat ik ze de stad liet zien. Ik dring me niet op, maar luister wel naar wat iemand leuk of belangrijk vindt. Eddie Pepitone vindt het fantastisch om met een bootje door de grachten te varen. Nou, dan gaan we dat regelen."

Comedytrain International Summer Festival, ­Toomler, 4/7 t/m 11/8

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden