PlusReportage

Bij 2turvenhoog mogen peuters gewoon het podium oplopen

Met kleine kinderen naar het theater kan een uitdaging zijn. Maar bij 2turvenhoog is alles ingericht voor de jongsten. Zelfs de kruipenden komen aan hun trekken.

Lorianne van Gelder
Krijg de Kleure! van het Ragazze Quartet combineert kleurige beelden met een speels strijkkwartet. Beeld Nichon Glerum
Krijg de Kleure! van het Ragazze Quartet combineert kleurige beelden met een speels strijkkwartet.Beeld Nichon Glerum

Het Ragazze Quartet speelt in Krijg de kleure! muziek van onder andere Joseph Haydn, Béla Bartók, Joseph Haydn, György Ligeti en Mayke Nas, gaat de strijd aan met kleur en verandert van zwart-witbeeld via geel naar blauw in buitenaardse zilveren pakken en met gekke kleine tv’tjes. Of misschien is het iets met zeilboten en de woelige baren, want het decor bestaat uit witte driehoeken.

“Zij spelen muziek en doen gekke dingen, maar wat zijn wij dan eigenlijk?” vraagt een kind van vier aan haar moeder, terwijl ze op een kussentje op de tribune zit.

“Publiek,” antwoordt de moeder het meisje. En het meisje knikt, alsof ze weet wat het betekent.

Betekenis is niet zo belangrijk bij de voorstellingen op festival 2turvenhoog. Als er maar genoeg zinnenprikkelends gebeurt. Bij het Ragazze Quartet lukt dat zeker. Met het licht, de muziek, de wild met strijkstokken zwaaiende muzikanten en de verrassingen die ze vinden in houten blokken op de vloer. Aan het eind mogen de kinderen meedansen, wat bijna niemand durft, op één meisje na, niet geheel toevallig de dochter van uw verslaggever.

Zo graag meedoen

Wie na afloop nog tijd heeft, kan in de foyer echt gaan spelen. In de grote publieksruimte in de Philharmonie in Haarlem is genoeg te doen. Er staat bijvoorbeeld een parapluboom waar je op knopjes kunt drukken waar geluid uit komt (Met zonder regenjas heet de installatie van studenten van de HKU), en een landschap van speelgoedbomen en kleurige kettingen vormt Het grote groene bos. Baby’s kunnen door de zachte wildernis van kussens kruipen en peuters mogen losgaan op gejut afval en kringloopspul waarvan een uitdagend parcours annex speeltuin is gebouwd.

Fluistercommando’s

Dat zintuigelijke maakt festival 2turvenhoog zo leuk. Een voorstelling waar kinderen alleen maar mogen kijken is daarom wat minder geslaagd. Toch heeft Flamenco Fluisterstad, van de ervaren theater-voor-de-allerkleinsten-maker Simone de Jong, leuke haakjes in haar zoektocht naar haar schoenen en flamencojurk en de peuters en kleuters staan hier te popelen om mee te doen. Het is alleen niet altijd duidelijk of dat ook de bedoeling is. Ouders roepen fluistercommanderend hun kroost weer van het podium terug.

Gelukkig zijn ze na het applaus welkom om het decor aan te raken en in de lachspiegel te kijken, want meedoen is toch het leukst. Maar wat ben je als je alleen mag kijken maar eigenlijk het liefst zelf speelt? En wat ben je als je gewoon het toneel oploopt? Meer dan publiek, lijkt me. En bij 2turvenhoog kan dat (bijna) altijd.

Festival 2turvenhoog t/m 24/4 in Haarlem en Almere en op 11/6 in Bloemendaal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden