Plus

Bezuinigingen bij NH: 'Dit is heel erg zuur'

Iedereen bij de regionale omroep Noord-Holland zag het aankomen, maar nu de kogel door de kerk is en duidelijk is dat 21 mensen hun baan verliezen, is de teleurstelling enorm, zegt directeur Paul van Gessel.

NH moet 1,7 miljoen euro bezuinigen als gevolg van de afspraken gemaakt in het regeerakkoord. Beeld NH

NH (voorheen RTV NH) moet 1,7 miljoen euro bezuinigen, het gevolg van de afspraken hierover in het regeerakkoord. De hardste klappen zullen vallen in het management van de regionale zender: drie van de zeven banen gaan verdwijnen. Ook op techniek en overhead zal fors worden ingegrepen.

"Maar we ontkomen er niet aan dat ook de redactie het met minder moet aan doen," aldus Van Gessel. "We doen het nu met 69 mensen, maar we gaan naar 62. Gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten."

Geen geld
De bezuinigen raken de Amsterdamse stadszender AT5, waarmee NH al enkele jaren samenwerkt, niet, zegt Van Gessel.

De boodschap hakte er flink in, woensdagmiddag tijdens een plenaire vergadering waar de tweede forse ingreep in korte tijd bekend werd gemaakt aan de medewerkers.

"We wísten dat het te gebeuren stond, we hebben al langer tegen mensen gezegd: zorg dat je een plan B hebt voor je carrière, maar dit is natuurlijk pijnlijk, echt heel, heel erg zuur."

Koepelorganisatie
Volgens Van Gessel is het de bedoeling dat het publiek zo min mogelijk merkt van de klappen die de zender te verduren krijgt. Maar ondertussen heeft NH al voorgesorteerd op de bezuinigingen. "Sinds 1 september maken we bijvoorbeeld nog maar één uur televisie per dag, in plaats van de twee uur die we maakten. Ik zou graag meer mensen hebben en meer televisie maken, maar ik heb het geld gewoon niet."

De bezuinigingen zijn volgens Van Gessel onvermijdelijk omdat staatssecretaris Sander Dekker (Media) eerder heeft besloten te korten op de subsidie van de dertien regionale omroepen in Nederland.

De omroepen hebben geprobeerd te komen tot een landelijke koepelorganisatie RPO (Regionale Publieke Omroep) die hen in staat zou stellen kosten te besparen, maar afgelopen week werd duidelijk dat een achttal omroepen, vrijwel allemaal van buiten de Randstad, hiertoe niet wilden overgaan.

Dat heeft Van Gessel ernstig teleurgesteld, zegt hij. "Niet alle regionale omroepen hebben die samenwerking nodig, die worden genoeg ondersteund door hun provincies. De regionale omroep van Friesland bijvoorbeeld heeft van de provincie net geld gekregen om te investeren in splinternieuwe decors."

Online-ontwikkeling
Volgens Van Gessel zien dergelijke omroepen niets in samenwerking, omdat ze vrezen dat hun onafhankelijkheid dan in het geding komt. "Ze waren gewoon bang dat een landelijk bestuur te veel zijn stempel zou willen drukken op hun programma's."

NH is de eerste regionale zender die de gevolgen van de bezuinigingen bekendmaakt, maar volgens Van Gessel is het slechts een kwestie van tijd voordat andere omroepen volgen. "Sectorbreed zullen toch wel zo'n tweehonderd banen verdwijnen. Veel zenders zullen serieus anders moeten gaan werken."

Dat is het wrange, zegt Van Gessel. Volgens hem is nu juist de tijd om te investeren. "Regionale journalistiek heeft moeilijke jaren gekend, maar de laatste jaren was bij ons het aantal kijkers met ongeveer 800.000 behoorlijk stabiel. NH heeft een omslag gemaakt en juist dit is het moment dat we geld nodig hebben voor online-ontwikkeling."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden