Bezoekersaantallen Amsterdamse musea rijzen de pan uit

De belangstelling voor de Amsterdamse musea rijst de pan uit: ook 2014 wordt qua bezoekersaantallen een recordjaar. Het totale aantal bezoekers van Amsterdamse musea is in tien jaar bijna verdubbeld, met als voorlopig hoogtepunt 11,7 miljoen bezoekers in 2013.

Hanna Bijl
Toename bezoekers musea. Beeld Chantal van Wessel
Toename bezoekers musea.Beeld Chantal van Wessel

Ook 2014 belooft een topjaar te worden: in de eerste tien maanden van dit jaar bezochten ruim 9,9 miljoen mensen een Amsterdams museum. Daar komt straks de traditionele drukte tijdens de feestdagen nog bij. Grootste stijgers dit jaar zijn het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis: beide zitten halverwege november al bijna op het totale aantal bezoekers van vorig jaar.

De drukte van de laatste twee jaar is gedeeltelijk te danken aan de heropening van het Rijksmuseum. Deze publiekstrekker zorgt ook voor meer bezoekers bij omliggende musea als het Van Gogh Museum en het Stedelijk. Ook de crisis, waardoor meer mensen hun vakantie in eigen land doorbrengen, speelt mee.

Overheidssubsidie
Omdat de musea het met minder overheidssubsidie moeten doen, zetten ze steeds meer in op de beleving van de bezoeker. Ze bieden naast hun gewone tentoonstellingen speciale programma's voor kinderen, jongeren of yuppen - experience is het nieuwe toverwoord. Dit beleid werpt zijn vruchten af: vorig jaar steeg het percentage eigen inkomsten op de totale begroting van Nederlandse musea van 38 naar 42 procent.

Om de drukte in goede banen te leiden worden extra medewerkers ingezet, die de rijen in bedwang moeten houden. Als extra service voor de wachtenden worden bijvoorbeeld gratis wifi, poncho's als het regent of warme chocomel op koude dagen aangeboden.

Het Tropenmuseum en de Hermitage vormen een opvallende uitzondering op de groeicijfers: bij beide musea liep het aantal bezoekers de laatste jaren terug. Dat komt bij de Hermitage door speciale omstandigheden, aldus een woordvoerder. 'In 2012 hadden we een enorme piek vanwege de tijdelijke Van Gogh tentoonstelling die we toen hadden. Afgelopen jaar zagen we een stabilisatie van het aantal bezoekers.'

Lees vandaag (24-11) in Het Parool: 'Niets is te gek voor de culturele alleseter'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden