Bezoeker steelt pentekening van Breitner in Amsterdams Stadsarchief

In het Amsterdamse Stadsarchief is door een bezoeker een pentekening gestolen van Breitner.

Bas Soetenhorst
De gestolen tekening. Beeld Stadsarchief Amsterdam
De gestolen tekening.Beeld Stadsarchief Amsterdam

Na vragen van Het Parool heeft het Stadsarchief vanmorgen hierover een bericht op de website geplaatst. Het gaat om 'De Dam bij avond met de Nieuwe Kerk'. De tekening was in bruikleen gegeven door het Teylers Museum in Haarlem en was onderdeel van een expositie die tot 1 februari was te zien in het Stadsarchief aan de Vijzelstraat. Er hingen werken die kunstschilder George Hendrik Breitner (1857-1923) rond de eeuwwisseling in Amsterdam maakte.

Vorige week is het stadhuis hierover ingelicht. Onduidelijk is waarom het Stadsarchief tot vandaag geen ruchtbaarheid aan de diefstal had gegeven. De tekening is ontvreemd bij het uitruimen van de expositie. De diefstal is vastgelegd op bewakingscamera's en er is aangifte bij de politie gedaan. Op de website roept het Stadsarchief kunsthandelaars op tot 'oplettendheid' bij de aankoop van tekeningen.

De expositie werd samen met het Rijksmuseum georganiseerd. Naast het Teylers Museum hadden het Gemeentemuseum Den Haag, Museum Kröller-Müller, Museum Boijmans Van Beuningen en particuliere verzamelaars werken van Breitner in bruikleen gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden