PlusFilmrecensie

Betoverende animatie in Ook muizen gaan naar de hemel maakt dat je de vachten bijna kunt voelen

Elise van Dam

Ook muizen gaan naar de hemel

Regie Denisa Grimmová, Jan Bubeníček
Met de stemmen van Leonoor Koster, Martijn Claes, Hein van Beem
Te zien sowieso Picl en Vitamine Cineville

null Beeld

Whizzy is een muis als alle andere. Ze is overal bang voor en heeft een hekel aan haar oren wassen. Maar ze wil niet zijn als alle andere muizen. Ze wil de dapperste zijn en de slimste. Net als haar vader, de enige muis die ooit verzet bood aan een vos. En werd opgegeten.

De Tsjechische stop-motion animatiefilm Ook muizen gaan naar de hemel schuwt de dood niet. Want ook Whizzy moet eraan geloven, wanneer zij in een poging haar moed te bewijzen een vos uitdaagt en de twee op de autoweg belanden. De rest van de film speelt zich af in het hiernamaals, waar Whizzy en de nogal schuchter blijkende vos Whitebelly elkaar (en zichzelf) beter leren begrijpen.

Slimme hemel

De verbeelding van dat hiernamaals is ontzettend origineel. Nadat nieuwkomers zijn verwelkomd door een oude geit op een wolk, moeten ze een bad nemen waarin ze hun scherpe tanden verliezen en allemaal even groot worden. “Zodat ze elkaar in de ogen kunnen kijken,” zoals de krokodil uitlegt.

Dat uitleggen zit de film soms een beetje dwars. Deze hemel zit zo slim in elkaar dat er nogal wat personages aan te pas moeten komen om aspecten ervan uiteen te zetten. Zoals de papegaai die kaartjes uitdeelt voor kermisattracties die je iets over jezelf leren, en de kreeft die het concept eeuwigheid uitlegt, wonderschoon gevisualiseerd.

Ook muizen gaan naar de hemel staat in een rijke traditie van stop-motionfilms uit Tsjechië, zoals het sprookjesachtige werk van Jiří Trnka. De animatie in de film maakt dat je de textuur van de vachten bijna kunt voelen. Stop-motion is de bewerkelijkste vorm van animatie die er is, maar zoals hier weer eens wordt bewezen, ook een van de betoverendste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden