Bestuur kunstencentrum De Appel stapt op na mislopen subsidie

Het bestuur van De Appel Arts Centre treedt af. Het rommelde al langer binnen het kunstencentrum aan de Prins Hendrikkade. Nadat vorige week bekend werd dat de subsidiekraan dichtgaat, is volgens het bestuur echter 'een urgente nieuwe situatie ontstaan.'

Vorige week werd bekend dat De Appel haar subsidie verliest Beeld Google Streetview
Vorige week werd bekend dat De Appel haar subsidie verliestBeeld Google Streetview

De kunstinstelling maakt een moelijke tijd door. Het ontslag van algemeen directeur Lorenzo Benedetti na een dienstverband van vijftien maanden zorgde voor veel beroering. Er werd door de gemeente een onderzoekscommissie ingesteld, die oordeelde dat 'een onoverbrugbaar verschil van inzicht over de invulling van de functie' leidde tot zijn ontslag. De commissie constateerde bovendien 'dat er veel zaken beter kunnen' bij de kunstinstelling.

Ook een groep kunstenaars roerde zich in de discussie en riep op tot aftreden van het bestuur. Afgelopen maart schreven de vijfentwintig artiesten een brandbrief waarin ze aangaven dat het ze 'bevreemdde' dat de Appel 'nog altijd geen gehoor heeft gegeven aan de breed gedragen oproep om af te treden'. Ze zeiden zich zorgen te maken over de reputatie en het voortbestaan van het kunstcentrum.

Subsidiekraan dicht
Toen de Raad voor Cultuur afgelopen donderdag zijn advies naar buiten bracht over welke culturele instellingen de komende vier jaar in aanmerking komen voor een bijdrage van het rijk, bleek ook nog eens dat de subsidiekraan dichtgedraaid wordt. De Appel kreeg meer dan een half miljoen euro per jaar, maar moet het nu doen zonder geld van het rijk.

De Appel is 'in zijn keuze van kunstenaars niet meer vooruitstrevend, maar eerder behoudend' en verliest daarmee zijn belang voor de doelgroep, luidde het harde oordeel van de Raad voor Cultuur.

Het bestuur schrijft maandag in een verklaring dat ze in eerste instantie hadden besloten aan te blijven om het door Benedetti aangespannen hoger beroep tegen zijn ontslag af te ronden, maar dat nu 'in het licht van het advies van de Raad voor Cultuur (..) een urgente nieuwe situatie is ontstaan'. "Het bestuur is van mening dat er ruimte moet worden gemaakt om de positie van de Appel Arts Centre voor de toekomst veilig te stellen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden