Update

Bernard Dewulf wint Libris Literatuur Prijs

Tom Lanoye (L) (Sprakeloos) zoent Bernard Dewulf (R) (Kleine dagen) in het Amstel Hotel in Amsterdam voor aanvang van de de uitreiking van de Libris Literatuurprijs. Foto ANP Beeld
Tom Lanoye (L) (Sprakeloos) zoent Bernard Dewulf (R) (Kleine dagen) in het Amstel Hotel in Amsterdam voor aanvang van de de uitreiking van de Libris Literatuurprijs. Foto ANP

AMSTERDAM - Bernard Dewulf heeft de Libris Literatuurprijs 2010 gewonnen. Hij ontvingt de onderscheiding, goed voor vijftigduizend euro, voor zijn roman Kleine dagen.

Dewulf was maandagavond zichtbaar verrast. Hij bedankte in de eerste plaats zijn gezin, dat hem in staat stelde om te schrijven. 'Vooral op de zondagen.'
Kleine dagen, uitgegeven door Atlas, is een bundel observaties over het gezin van de schrijver. 'Een stilistisch kroonjuweel', oordeelde juryvoorzitter Hans Wijers in het Amstel Hotel in Amsterdam.

Het werk van Dewulf is volgens de jury 'een fascinerende schildering van de evolutie van het samenleven in een gezin. Het zijn de beste schrijvers die geen kosmische thematiek nodig hebben om te schitteren, en om door te dringen tot de essentie van ons bestaan'.

Ook vorig jaar ging de prijs naar een Vlaamse schrijver. Toen won Dimitri Verhulst.

Het merendeel van de zes genomineerde boeken voor de Libris Literatuur Prijs 2010 kwam dit jaar uit België. Twee vrouwen hielden de eer van Nederland hoog: Marie Kessels en Mensje van Keulen.

Voorafgaand aan de uitslag werd veel gesproken over het Holland_België-karakter van de prijsuitreiking. Jurylid Suzan Smit vertelde dat de jury pas in een laat stadium ontdekte dat onder de zes genomineerden zich vier Vlamingen bevonden. ''Dat was wel van: o jee. Aan de andere kant: je kiest voor de beste boeken."
Oud-minister Ronald Plasterk van Cultuur noemde de aandacht voor het grote aandeel Vlaamse genomineerden 'kinderachtig'. ''Het gaat om de literatuur, en om niets anders." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden