Plus

Beppe Kessler maakt sieraden van 'lentesneeuw'

Beppe Kessler (67), kunstenaar en sieraadontwerper, maakt oorhangers, broches en colliers van iepenzaadjes. 'Wat voor de een waardeloos is, is voor mij waardevol.'

Dor: Katarina Schul
Sieraden van Beppe Kessler. Beeld Beppe Kessler
Sieraden van Beppe Kessler.Beeld Beppe Kessler

'Herken jij meteen het iepenzaadje?", vraagt Beppe Kessler, kunstenaar en sieraadontwerper in Amsterdam. Haar atelier staat vol dozen iepenzaadjes, waarvan ze sieraden maakt. Ha­tsjoe. Gelukkig heeft Kessler zelf geen last van hooikoorts.

Uit duizenden iepenzaadjes zocht ze naar de mooist gekleurde en gaafste exemplaren. "Voor de oorhangers moet je twee perfect bij elkaar passende zaadjes hebben. Dat is moeilijker dan je denkt. Voor iets wat zo'n homogene massa vormt, zijn er verdomd veel verschillen tussen de zaadjes. Gaat het?"

Kessler verwerkte de iepenzaadjes in tientallen broches, colliers en oorhangers, die dit voorjaar in drie tentoonstellingen te bezichtigen zijn. De iepenzaadjes zijn stuk voor stuk onder een laag perspex geplakt, uitgezaagd en met de hand geslepen tot een sieraad. "Ik ben eigenlijk stapelgek dat ik dit allemaal doe."

Eerbetoon
Amsterdam is de Iepenhoofdstad van de wereld en telt ruim 70.000 iepen. Als die hun bloesem loslaten in het voorjaar, liggen de straten vol iepenzaad. Dit fenomeen is bekend als lentesneeuw, tevens de naam van Kesslers tentoonstelling.

Volgens haar zijn de sieraden een eerbetoon aan Amsterdam. "De iepenzaadjes symboliseren de inwoners van de stad. We lijken op elkaar, maar blijven tegelijkertijd uniek. Elk iepenzaadje is anders en dus ook elk sieraad." Daarom weigert ze een mal te gebruiken en slijpt ze elk exemplaar afzonderlijk.

In 2016 begon ze met sieraden maken van iepenzaadjes. Die sloegen aan bij Coby van Berkum, ex-stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Noord. Zij kocht een aantal broches om te schenken aan mensen die iets speciaals hadden betekend voor de stad. Dat spoorde Kessler aan meer iepensieraden te maken. "Hoe leuk zou het zijn als de drie Andreaskruisen zouden worden vervangen met iepenzaadjes?"

Material girl
Het is kenmerkend voor Kessler om materiaal te gebruiken dat ze vindt op de grond. "Wat voor de een waardeloos is, is voor mij waardevol. Stadsreiniging is wekenlang bezig al die zaadjes op te ruimen, maar ik zie juist de uitdaging om er iets moois van te maken.

Sieraden van Beppe Kessler Beeld Beppe Kessler
Sieraden van Beppe KesslerBeeld Beppe Kessler

In de sieraden van Lentesneeuw heeft Kessler naast iepenzaad onder andere materialen zoals een stukje cd, textiel en kurk verwerkt. "Ik ben echt een material girl. Ik wil elk materiaal proberen te gebruiken om er een sieraad van te maken."

Om uit te vinden welk materiaal het beste werkt, heeft Kessler een onconventionele methode, die ze ook onderwijst. Ze gaf in 2016 les aan Hiko Mizuno College of Jewellery in Tokio. De studenten moesten goedkoop, liever zelfs gratis, materiaal meenemen naar de les. "De opdracht; maak het kapot. Alleen zo leer je je materiaal kennen." En zo werkt ze zelf ook, met een slijptol in de hand.

Licht als een veertje
De sieraden zijn volgens haar symbolisch voor zaaien, groeien en bloeien. "Een iepenzaadje is zo licht als een veertje en door het vliesje eromheen kunnen ze zo ver reizen. En dat allemaal alleen maar om het nageslacht van de iep veilig te stellen." En als ze in natte aarde vallen kan het snel gaan. Na een jaar is er zo een iep in je tuin ontsproten.

De sieraden wegen net zoals het zaadje bijna niets en zijn daardoor makkelijk draagbaar. Dat is heel belangrijk voor Kessler omdat ze de sieraden juist voor op het lijf maakt. "Het fijne is bovendien dat je er niet allergisch voor kunt zijn als je het draagt."

Plenty of nothing/lentesneeuw in Galerie Rob Koudijs van 10-4 tot 25-5 (van 17-22/4 in de KunstRAI). Daarnaast van 18-28/4 in Museum Amsterdam Noord en van 24/4-12/6 in Stadshout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden