PlusReportage

Benny Sings presenteert nieuw album met livestream vanuit het heelal

Benny Sings mag muzikanten als Anderson Paak tot zijn fans rekenen. Vrijdag verschijnt het nieuwe album van de Amsterdamse singer-songwriter en geeft hij een livestreamconcert vanuit het planetarium in Artis.

Singer-songwriter Benny Sings repeteert met zijn band in het planetarium van Artis. Beeld Nosh Neneh
Singer-songwriter Benny Sings repeteert met zijn band in het planetarium van Artis.Beeld Nosh Neneh

Als plotseling een ware sterrenregen naar beneden lijkt te komen, zijn Benny Sings en de muzikanten van zijn band toch wel even afgeleid. “Wauw, space!” klinkt het. En: “Rrrustag!” De muziek van Benny Sings en de visuals van het planetarium vormen een perfecte combinatie. Bij een repetitie op woensdagmiddag vormen een journalist en een fotografe het enige publiek, vrijdagavond kan iedereen kijken en luisteren, als Benny Sings vanuit Artis een livestream verzorgt.

Benny Sings is de ook na bijna twintig jaar nog altijd licht verwarrende artiestennaam van de Amsterdammer Tim van Berkestijn (1977). Naast eigen muziek maakt hij ook muziek voor commercials en films, zoals vorig jaar voor de film Artis de Partis op zoek naar de planeet Sok. “De film werd speciaal gemaakt voor het planetarium. Echt een leuke film, met muppetachtige figuren en de stemmen van onder anderen Wim T. Schippers en De Jeugd van Tegenwoordig. Over het planetarium dacht ik meteen: Hier wil ik zelf ook nog weleens iets doen.”

Van Berkestijn is zo iemand wiens leven door de coronapandemie niet wezenlijk is veranderd. Elke dag werkt hij in zijn studio, die is gevestigd in een kelder onder de Prins Hendrik­kade, aan zijn muziek. “Ik leef basically in lockdown,” zegt hij met een lach. Om daar meteen aan toe te voegen: “Maar ik ben allang niet meer zo’n kluizenaar als eerst. Er komen echt weleens mensen langs in mijn studio.”

Bijdragen op afstand

De gastmuzikanten en -zangers die zijn te horen op Music leverden hun bijdragen ‘op afstand’. Kon ook moeilijk anders, want ze zijn Brits, Canadees en Amerikaans. Onder hen singer-songwriter Mac DeMarco. “Ik weet dat mijn muziek collega-muzikanten over de hele wereld bereikt. Dus ik ga bewust op zoek naar collaborations, dat is gewoon slim. Mac DeMarco’s album This old dog heb ik echt grijsgedraaid. Toen we hem benaderden, bleek hij mijn muziek te kennen en was er al snel een warm contact.”

Mac DeMarco is een flinke naam, maar ook in het segment daarboven, écht groot, heeft Benny Sings fans. ‘Ooooh, this is nice,’ twitterde gitarist en zanger John Mayer in 2019 over de single Not Enough. En bij een optreden in Japan, waar Benny Sings het beter doet dan waar ook ter wereld, zat de Amerikaanse soulster Anderson Paak in de zaal. “In een club in Tokio was dat. Hij zong alles mee.”

Benny Sings heeft een heel eigen stijl, ook op het album Music weer, waarop de muziek behalve soulvol vooral ook laidback en zonnig klinkt. Een sterke nadruk op de bas- en snaredrum bij het slagwerk verraadt verder een liefde voor hiphop. Heeft Tim van Berkestijn weleens de neiging af te wijken van die stijl of is dat niet toegestaan?

“O, ik probeer het voortdurend. Ik waag me weleens aan een echte ballad of maak EDM, weet ik veel, maar het blijkt elke keer weer dat mijn stem totaal niet geloofwaardig is als ik afwijk van mijn vaste stijl. Het klinkt alsof de buurman aan het zingen is. Zo gauw ik er een kick en snare en een pianootje onder zet, valt alles meteen op zijn plaats en is het iets, ik kom er altijd weer op uit.”

Gezonde plankenkoorts

En van die zonnige muziek maken, lukt dat ook als hij toevallig eens een rotbui heeft? “Mijn muziek is wel licht, maar niet per se zonnig, zou ik zeggen, er zit van alles in. En muziekmaken is ook gewoon werk, hè. Het is niet zo van: ik voel me niet oké, dus ik ga vandaag maar geen muziek maken. Ik ga niet altijd fluitend naar mijn werk, maar het moet gebeuren. Het leuke is dat muziek zich aan geen enkele regel houdt. Ik kan op een chagrijnige dag een supervrolijk liedje maken en op een blije dag juist iets heel zwaarmoedigs. Er zijn nul regels.”

Zo thuis als hij zich in de studio voelt, zo ongemakkelijk voelde hij zich lang op het podium. “Ik ben niet zo extravert, het was vooral het expressieve deel van het zingen dat me niet erg lag. Met mijn huidige band vind ik optreden wel heel leuk. Ik ervaar hooguit een gezonde plankenkoorts.

Maar nu kan er dus nauwelijks worden gespeeld. Tim van Berkestijn was in Nieuw-Zeeland toen de pandemie uitbrak. “Ik zou uitgebreid met vrouw en kinderen gaan reizen in een camper. Maar na een paar weken begon het. We konden terecht bij een nicht, die ik nooit gezien had. We werkten er op het land en hadden het er eigenlijk heel goed. Het was ook heel indrukwekkend om te zien hoe ze daar corona aanpakten: zoveel gemeenschapszin, zo’n goede leider ook. In april, nu een jaar geleden, konden we terug naar Nederland.”

In het planetarium gaat hij tijdens de live­stream alsnog reizen. “Ja, we gaan het echt het heelal in. Door de visuals kunnen we sterren en planeten van heel dichtbij bekijken, Mars, Jupiter, we gaan er allemaal naartoe.”

Benny Sings vanuit Planetarium Artis, vrijdag 9 april, 20.30 uur, kaarten via www.bennysings.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden