Plus

Belgische cabaretier: ‘De witte man die bedreigd zou worden? Onzin’

In België is cabaretier Alex Agnew (1972) een halfgod, hier kent bijna niemand hem. Dat wil hij veranderen. Zondag staat Agnew in het DeLaMar Theater met zijn voorstelling Be careful what you wish for.

Mike Peek
Alex Agnew: ‘Vroeger was ik veel baldadiger. Hoe minder nuance, hoe beter.’ Beeld Koen Bauters
Alex Agnew: ‘Vroeger was ik veel baldadiger. Hoe minder nuance, hoe beter.’Beeld Koen Bauters

In 2003 won Agnew, die zich het best laat vergelijken met Theo Maassen, het Leids Cabaret Festival. Hij trad regelmatig op in Nederland, maar toen zijn carrière in België een hoge vlucht nam, heeft hij Nederland, zegt hij zelf, ‘een beetje verwaarloosd’. De man die in eigen land het Antwerpse Sportpaleis keer op keer uitverkoopt, moet hier opnieuw beginnen.

Is het vervelend om uw publiek weer te moeten veroveren?

“Nee, dat is juist heel leuk. Als je populair bent, en dat klinkt misschien stom, heb je al gewonnen als je het podium opstapt. Dat houdt snel op als je niet grappig blijkt te zijn, maar bekendheid geeft je wel krediet. In Nederland moet ik mensen echt overtuigen met mijn materiaal. Ik houd daar wel van. Het is een uit­daging. Een paar weken geleden heb een try-out gedaan in Club Haug, een klein comedypodium in Rotterdam. Dat ging heel goed.”

Welke verschillen merkt u als u hier optreedt?

“In Nederland leven bepaalde onderwerpen veel meer dan bij ons. Zoals het gevaar dat je steeds smaller gaat denken als je al een tijdje op deze ­planeet rondloopt. Dat je zo iemand wordt die roept dat vroeger alles beter was. Ik leg dat uit met het ­verschil tussen volwassen worden en growing up. Volwassen betekent klaar, volgroeid, niets meer aan ­veranderen. Growing up betekent dat je je blijft ontwikkelen. In Nederland slaat dat beter aan. België is toch wat ouderwets op dat vlak. Als jullie debat over Zwarte Piet niet was overgewaaid naar België, zou er nooit iets zijn veranderd.”

Is uw humor door de jaren heen ook veranderd?

“Vroeger was ik veel baldadiger. Hoe minder nuance, hoe beter. Ik ben nog steeds niet vies van stevige grappen, maar ik bekijk zaken nu wel van meer kanten. Het maatschappelijke debat is extreem geworden. Het zijn vooral heel linkse en heel rechtse politieke partijen die populair zijn. Juist daarom maak ik onderscheid tussen moslims die mensen doodschieten bij een concert en moslims die gewoon in alle rust hun leventje leiden.”

Nederlandse cabaretiers wordt weleens verweten dat ze zo weinig grappen durven maken over moslims. Dat doet u wel.

“Maar niet alléén over moslims. Ik heb het jaren aan de stok gehad met joodse mensen, omdat ik kritisch was op Israël. De kritiek op mijn moslimgrappen komt meestal van geboren Vlamingen. Moslims die ik op straat tegenkom, kunnen er vaak wel om lachen. We hebben in België veel Marokkaanse en Turkse comedians, maar ik ben populairder bij hun achterban dan zijzelf. Ze krijgen liever kritiek van een Belg dan van andere moslims. In mijn nieuwe show speelt religie overigens een veel kleinere rol. Ik heb alles er wel zo’n beetje over gezegd. Het was mijn stokpaardje.”

Waar heeft u nu dan over?

“Over ouder worden, feminisme en het genderdebat. Ik wil niet de witte man spelen die ­zogenaamd niets meer mag zeggen. De witte man die bedreigd zou worden. Onzin. Overal zijn ze aan de macht. In de Verenigde Staten, België, Nederland, noem maar op. Ik vind het wel jammer dat de grootste aanvallen op de vrijheid van meningsuiting tegenwoordig van links komen. Die ontstaan vanuit de beste bedoelingen hoor, ze willen dat niemand ooit nog gekwetst wordt, maar het is angstaanjagend hoe snel sommige mensen je met nazi’s vergelijken. Ik vind het prima als een man zich om laat bouwen tot vrouw, maar die persoon blijft biologisch gezien nog steeds een man. Als ik dat hardop zeg, krijg ik te horen dat ik Josef Mengele wel zal bewonderen. Dan sla je volgens mij een stap of vijf over.”

Welke vooroordelen hebben Belgen tegenwoordig over Nederlanders?

“Die zijn redelijk tijdloos. Nederlanders praten veel en weten alles beter. Vlamingen hebben een behoorlijk minderwaardigheidscomplex ten opzichte van Nederlanders. Zelf denk ik dat jullie jezelf vooral beter kunnen verkopen. Nederlanders komen heel zelfverzekerd over. Wij hebben 390 soorten kaas, maar iedereen eet Goudse. Wij hebben de beste bieren ter wereld, maar iedereen drinkt Heineken. Dat doen jullie heel slim.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden