Belg Niels van Tomme nieuwe directeur De Appel

De Belg Niels Van Tomme (1977) is per direct benoemd als directeur van De Appel arts centre.

In mei werd de subsidiekraan dichtgedraaid. Het centrum moet het nu zonder overheidsgeld rooien. Beeld Google Streetview
In mei werd de subsidiekraan dichtgedraaid. Het centrum moet het nu zonder overheidsgeld rooien.Beeld Google Streetview

Hij is de opvolger van de Italiaan Lorenzo Benedetti, die in september 2015 door het eertijdse Appel-bestuur op non-actief werd gesteld na een dienstverband van slechts vijftien maanden.

'Van Tomme staat voor de verandering en vernieuwing die de Appel nu nodig heeft,' aldus het nieuwe Appel-bestuur onder leiding van Lex ter Braak. 'In hem heeft de sollicitatiecommissie een uitstekende kandidaat gevonden die de (culturele) diversiteit in programmering en publieksbereik die de Appel nastreeft de komende tijd vorm en inhoud kan geven.'

30 kandidaten
Van Tomme heeft zich volgens De Appel de afgelopen jaren bewezen en onderscheiden als een creatieve denker, een onderzoekende curator en een voorloper op het snijpunt van hedendaagse cultuur, politiek en esthetica.

Hij heeft een master in Culturele Studies afgerond aan de Universiteit van Leuven en was eerder verbonden aan Center for Art, Design and Visual Culture, UMBC, Baltimore, waar hij academisch onderzoek omzette in toegankelijke, vaak confronterende tentoonstellingen. Het meest recent cureerde hij de Bucharest Biennale 7.

Van Tomme was een van de dertig kandidaten die eerder deze maand belangstelling toonden in de functie van directeur; de sollicitatiecommissie voerde gesprekken met vijf van hen. 'Met Van Tomme is het fundament van de Appel weer stevig verankerd in de hedendaagse kunst en Amsterdam en kan de Appel de toekomst weer zelfbewust tegemoet,' aldus het nieuwe bestuur.

Onorthodox
Op zeer korte termijn moet De Appel een nieuwe subsidieaanvraag indienen bij de Raad voor Cultuur, die nog ruim twee ton te vergeven heeft. Begin augustus maakt het Amsterdams Fonds voor de Kunst bekend wat het in de plannen van De Appel ziet.

De Raad voor Cultuur adviseerde in mei geen subsidie meer uit te keren aan de Appel. De vijfhonderdduizend euro waar het centrum tot dan toe jaarlijks op kon rekenen viel daardoor weg. Reden voor het bestuur van de Appel om op te stappen.

In reactie op de perikelen rondom de Appel schreef een groep van meer dan 150 kunstenaars, culturele bestuurders en andere betrokkenen een open brief aan wethouder Kajsa Ollongren: 'Wethouder, voorkom sluiting van de Appel alsnog'.

Voorrecht
In de advertentietekst stond dat van de nieuwe directeur wordt verwacht dat hij 'onorthodoxe ideeën' heeft over onder meer een nieuwe locatie. Ook moet hij in gesprek met Benedetti over een nieuwe vorm van samenwerking, zo hebben De Appel en de oud-directeur afgesproken op de dag voordat diens hoger beroep tegen zijn ontslag zou dienen.

In een reactie laat Van Tomme weten het een voorrecht te vinden de Appel te mogen gaan leiden: "Ik wil dat de organisatie weer staat voor een open en diverse gemeenschap, waar er plaats is voor experiment, reflectie en wilskracht. Als directeur zal ik focussen op de intellectueel en emotioneel nieuwsgierige, maatschappijbewuste non-expert, en nodig ik iedereen, zowel lokaal als internationaal, graag uit om mee te gaan in dit nieuwe, spannende verhaal."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden