PlusGallery Viewer

Beleidsonderzoeker Marcel Schroeten: ‘Abstract is mijn kern’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Wat kopen ze en waar? Beleidsonderzoeker Marcel Schroeten (62) koopt vaak meer kunst dan hij met zichzelf heeft afgesproken.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Krijn de Koning: Modular Work (Blue), 2012, galerie Slewe. Beeld Gallery Viewer
Krijn de Koning: Modular Work (Blue), 2012, galerie Slewe.Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Schoonheid is voor mij: een kunstwerk dat me beroert omdat het heel mooi is, of mij onrustig maakt. Het kan zelfs aanstootgevend zijn. Kunst geeft zin, invulling en plezier aan mijn leven, het biedt troost.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Als kinderen gingen we met onze ouders wel eens mee naar een antiquair en dan mochten we van ons ‘zakgeld’ iets kopen. Daar ligt misschien de basis, al zijn mijn broer en zus geen kunstverzamelaars geworden.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Begin jaren negentig ben ik gaan verzamelen. Ik las veel in kunsttijdschriften en kranten. Via een artikel in de krant over Art & Project ben ik bij deze galerie terechtgekomen, en ben ik met zeer grote regelmaat af­gereisd naar Slootdorp, waar ze toen een galerie hadden. Daar heb ik leren kijken naar kunst.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Veel kunst kun je online bekijken voor een eerste indruk. Uiteindelijk wil ik het werk in het echt zien, dat is een heel andere ervaring dan wat er online gebeurt.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Vaak koop ik in een jaar meer kunst dan ik met mezelf had afgesproken. Zie ik een interessant kunstwerk, dan ontstaat er enthousiasme en voel ik opwinding. Of een kunstwerk uniek of in oplage is, maakt me niet zoveel uit. Het belangrijkste vind ik dat het in de collectie past. Al heeft een uniek werk wel iets speciaals.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Kunstwerken koop ik vooral in een galerie, soms op een kunstbeurs en een enkele keer bij een kunstenaar, als die geen vaste galerie heeft.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Uiteraard is de prijs van een kunstwerk voor mij een criterium. Het feit dat mijn budget zijn beperkingen kent, frustreert soms en tegelijkertijd is het een pluspunt. Daardoor kijk ik kritischer wat ik wel of niet kan en wil aanschaffen.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Abstracte kunst is de kern van mijn collectie. De galerie van Martita Slewe heeft op dit gebied veel te bieden. Daarom bezoek ik die sinds midden jaren negentig.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Een onbeperkt budget zou ik willen gebruiken om de collectie nog meer te verdiepen, dus werk kopen van kunstenaars van wie ik al een of twee werken heb. Van Han Schuil, Leo Vroegindeweij, Nicholas Pope en Adam Colton zou ik dan nog werk willen aankopen.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Voor het werk van de Duitse Martina Klein heb ik een zwak. Het zijn schilderijen en tegelijkertijd driedimen­sionale werken. Haar werk staat in de ruimte of komt de ruimte in en je kunt in haar werk verdwijnen: in haar hoekschilderijen overkomt je dat bijna letterlijk.”

“Krijn de Koning maakt architec­turale werken, veelal op en voor een specifieke locatie. Met zijn werk benadrukt hij uitsneden van een landschap of een detail van een gebouw.”

“Steven Aalders’ schilderijen zijn een spel van kleuren, vlakken en ­lijnen. Geweldig zijn de kleuren­studies van Hollandse meesters en de American Color Studies.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden