Plus

'Belangrijkste rapper van dit moment' Kendrick Lamar heeft nieuw album

Vrijdag verscheen het langverwachte nieuwe album van Kendrick Lamar. Wat maakt de Amerikaan tot misschien wel de belangrijkste rapper van dit moment? 'Hij is heel eerlijk, maar zijn flow is bizar.'

Lamar in de clip van HUMBLE., een van de nummers op zijn nieuwe album DAMN.. Beeld YouTube
Lamar in de clip van HUMBLE., een van de nummers op zijn nieuwe album DAMN..Beeld YouTube

'Ik houd van muziek. Ik denk dat God mij dit leven heeft gegeven om gewoon muziek te maken." Het is een uitspraak van een jonge Kendrick Lamar in een filmpje op YouTube uit december 2009. De rapper heette daarvoor nog K. Dot. Onder die naam bracht hij op zijn zestiende zijn eerste mixtape uit. Toen hij ouder werd, veranderde hij zijn naam al snel in zijn eigen naam. "Omdat ik wil dat mensen niet alleen maar mijn muziek kennen, maar ook echt weten wie ik ben."

Hiphopsensatie
Toen Lamar nog jonger was - een jaar of acht - werd de videoclip van California Love van Tupac Shakur gefilmd in Compton, de beruchte voorstad van Los Angeles, waar Lamar opgroeide. Hij stond toe te kijken. Nog heel jong, maar dat was wel het moment dat hij besloot rapper te worden. Het liefst net zo groot als Tupac.

Dat is Lamar nog niet, maar hij is wel uitgegroeid tot misschien wel de belangrijkste rapper van dit moment. Hij vergaarde echt faam met zijn albums Good Kid, m.A.A.d City en To Pimp A Butterfly. Twee albums die van elkaar verschilden. Het eerste meer hiphop, het tweede bevat meer invloeden van jazz.

Toeschouwer
Lamar brak door vanwege zijn eerlijke manier van rappen over het leven in Compton. Hij verheerlijkt dat rauwe leven niet en vertelt erover vanuit een ander perspectief: dat van de toeschouwer.

De Vlaamse zangeres en rapper Coely, die hem backstage tijdens een optreden op Pukkelpop ontmoette, is 'een diehard fan'. "Hij heeft echt een totaal andere insteek als rapper. Kendrick zal nooit in zijn raps zeggen: I hate you of fuck off. Hij zal het altijd op een mooie, directe manier verwoorden - een poëtische benadering."

Met zijn manier van rappen sloeg Lamar aan 'op straat', maar al snel bereikte zijn muziek alle soorten mensen. Pharrell Williams noemde hem 'de zwarte Bob Dylan', in 2015 won hij twee Grammy's, een jaar later won hij er vijf.

Over To Pimp A Butterfly - zijn voorlaatste album - was de pers lovend. Ook Het Parool gaf deze plaat vijf sterren: 'Zo relaxed als de muziek vaak klinkt, zo zwaar zijn de teksten. Zijn stijl van rappen doet soms bijna nonchalant aan, maar in zijn teksten toont Kendrick Lamar zich een denker van het soort waarvan er niet heel veel rondlopen in de huidige hiphop.'

Opgesloten in een doos
Dat Lamar echt durft te rappen wat hij denkt, maakt hem volgens Coely een van de belangrijkste rappers. Maar zelf waardeert ze hem voornamelijk om zijn flow. "Zijn flow is bizar. Kendrick varieert daarin enorm. Ook hoe hij intoneert, dat hij een woord opknipt in meerdere lettergrepen. Dat doet geen andere rapper."

Lamar leek in eerste instantie voor zichzelf te rappen, om van zich af te schrijven. Maar toen zijn muziek massaal werd gewaardeerd, moest hij dat een plek geven. Hij begreep niet dat alle fans zijn verhaal herkenden. In een recent interview met The New York Times zegt hij hierover: "Op Good Kid, m.A.A.d. City had ik het over opgroeien in een wijk in LA waar de bendes het voor het zeggen hebben."

"Toen ik daarna op het podium stond, merkte ik dat de energie dezelfde was als thuis in Compton. En ik begreep dat niet, want hoe kun je je in­leven in het gevoel dat je door die gangcultuur opgesloten zit in een doos? Een fan legde het me uit: 'Ik voel me aangesproken door je muziek, niet omdat ik die bendecultuur ken, maar omdat ik het gevoel herken om bevrijd te willen zijn.' Zo simpel was het dus."

DAMN. van Kendrick Lamar is verkrijgbaar via Spotify en iTunes.

Lees ook de recensie: DAMN van Kendrick Lamar vliegt weer alle kanten op (****)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden