Bekroond prentenboek niet herdrukt vanwege Zwarte Piet

Uitgeverij Lemniscaat stopt met het drukken van een van de populairste Sinterklaasboeken van Nederland.

ANP/Het Parool
Het omslag van het bekroonde boek Sinterklaas. Beeld Charlotte Dematons
Het omslag van het bekroonde boek Sinterklaas.Beeld Charlotte Dematons

Illustrator Charlotte Dematons heeft dat gevraagd omdat zij regelmatig wordt aangesproken op het feit dat de afbeeldingen racistisch zouden zijn en discriminatie in de hand zouden werken.

Van het boek, Sinterklaas, gingen bijna 200.000 exemplaren over de toonbank, meldt uitgeverij Lemniscaat. Dematons maakte het ongelooflijk gedetailleerde prentenboek in 2007. Een jaar later won ze het Gouden Penseel en de prijs voor het Mooiste Boekomslag. Sinterklaas kwam ook op de markt in een groot formaat.

Aangesproken
Dematons wordt vooral op scholen aangesproken op het vermeende racistische karakter van de tekeningen. Uit een onderzoek van Dienst Uitvoerend Onderwijs bleek maandag juist dat een groot deel van de basisscholen niet discussieert over de huidskleur van Piet en de vraag of het personage kwetsend is voor donkere kinderen.

Onder meer de VN en de Kinderombudsman deden de oproep om Zwarte Piet te veranderen omdat het personage discriminatie en racisme opwekt. De Kinderombudsman stelde dat Piet indruist tegen de Rechten van de Mens.

'Voorstanders van Zwarte Piet zeggen: wij zijn voor het volk. Maar wie zijn wij dan?'

Dit weekend lukte het wel: protesteren tegen Zwarte Piet in het Friese Dokkum. Maar van wederzijds begrip is het ook deze keer niet gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden