Nieuws

‘Begenadigd humorist’ Merijn de Boer winnaar van BNG Bank Literatuurprijs

Merijn de Boer heeft met zijn derde roman De Saamhorigheidsgroep de BNG Bank Literatuurprijs voor jonge schrijvers gewonnen. Hij liet Eva Meijer met De nieuwe rivier en Martijn Simons met De Hollandse droom achter zich.

Marjolijn de Cocq
Merijn de Boer.

 Beeld Chantal Heijnen Photography
Merijn de Boer.Beeld Chantal Heijnen Photography

De BNG Bank Literatuurprijs wordt uitgereikt aan Nederlandse auteurs van 40 jaar of jonger. Auteurs moeten twee of meer publicaties op hun naam hebben staan, maar mogen nog niet volledig zijn doorgebroken. De prijs bestaat uit een beeld van kunstenaar Theo van Eldik en een bedrag van 15.000 euro. De jury noemde De Boer een ‘begenadigd humorist’ en wees hem unaniem aan als winnaar.

Met De Saamhorigheidsgroep heeft Merijn de Boer een even oer-Hollandse als wereldse roman geschreven. ‘Ik hou van Nederland en dat ik mijn boek in het buitenland heb geschreven, heeft dat gevoel nog versterkt,’ zei hij eerder in een interview met Het Parool.

De Boer (38) is schrijver en huisman, sinds zijn vrouw Sabrina drie jaar geleden als diplomaat naar New York werd uitgezonden en daar hun eerste kind werd geboren. De huidige post van het gezin is Israël, dus het is geen toeval dat hij in De Saamhorigheidsgroep een topdiplomaat opvoert die zowel in New York als Jeruzalem gestationeerd is geweest. De Boer was wel aanwezig in de Amstelkerk waar de livestream van de uitreiking werd opgenomen.

In de roman is het Bernard Wekman die, tegen het einde van zijn loopbaan, tijdens een nacht in New York terugkijkt op de jaren tachtig – in het besef dat hij toen voor het laatst echt gelukkig is geweest. Hij, jonge medewerker op het ministerie van Buitenlandse Zaken, was toen verwikkeld geraakt in een groepje Haarlemse wereldverbeteraars die zich De Saamhorigheidsgroep noemden: 10 procent van hun inkomsten doneerden ze aan projecten in de derde wereld.

Een Saamhorigheidsgroep bestaat ook echt: De Boers ouders waren er lid van. In zijn roman schetst hij het tijdsbeeld van de jaren tachtig: de SRV-wagen die voorbijkomt, de blokjes kaas met zilveruitjes die worden geserveerd. ET in de bioscoop, geld wordt overgemaakt met een overschrijvingskaart van de Postbank en een Twix heet nog een Raider.

Merijn de Boer, De Saamhorigheidsgroep, Querido, 22,50 euro, 395 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden